fbpx

Zelf yoghurt maken: een fluitje van een cent

yoghurt maken ontbijt

Je kunt je afvragen waarom je zelf yoghurt zou willen maken, aangezien er in de supermarkt keuze in overvloed is. Het antwoord is simpel: zelf eten maken is leuk om te doen én je weet precies wat je eet. Bijkomend voordeel: zoals alles wat je met liefde maakt is zelfgemaakte, natuurlijke yoghurt rijker van smaak dan supermarktyoghurt. Iets voor jou? Aan de slag dan!

Lees ook:
Elke dag een ander havermoutontbijt: tips om te variëren

Zelf yoghurt maken

yoghurt maken frambozen

Yoghurt maken vraagt niet om allerlei ingewikkelde toestanden en benodigdheden. Hoewel er keukenapparaten bestaan waarmee je yoghurt kunt maken (het voordeel hiervan is dat je zelf niet hoeft na te denken over temperatuur), is het een fluitje van ’n cent om het handmatig te doen. Om zelf yoghurt te maken zorg je dat de volgende spullen klaar staan:

  • een suikerthermometer
  • een gietijzeren pan
  • een oven (let op, hij hoeft niet aan te staan)
  • een garde of roerspatel
  • twee handdoeken (douche-handdoeken)

Qua ingredienten haal je in huis:

  • Volle (biologische) melk, 1 liter
  • 50 gram volle yoghurt
yoghurt maken fruit

Aan de slag

Giet de melk in de pan en verwarm deze, maar zorg dat het net niet kookt! Roer lekker door en zorg dat het niet aankoekt. Vervolgens haal je de pan van het vuur en laat je de melk afkoelen tot zo’n 40 graden. Ondertussen leng je de yoghurt aan met een beetje warme melk. Roer het goed door tot een vloeibare massa en voeg het toe aan de grote pan melk. Doe de deksel op de pan en pak het geheel in met de handdoeken. Zet de pan in de oven (die dus uitstaat!) en laat het zo’n vier uur staan. Het is prima als de temperatuur na deze vier uur ongeveer 35 tot 40 graden is, daarom kun je tussendoor beter niet spieken in de pan. Na die vier uur kun je de yoghurt goed doorroeren en klaar is kees!

Zoals er meerdere wegen naar Rome leiden, zijn er ook meerdere manieren om zelf yoghurt te maken. In onderstaand filmpje van FoodTube.nl volg je in elf minuten een heus ‘yoghurt college’.

Smullen maar

Nu je yoghurt klaar is kun je ervan genieten. Zin om er nog wat meer smaak aan toe te voegen? Voeg dan lekker wat banaan met kaneel en walnoten toe, of bestrooi het met besjes en frambozen. Ook aardbeien, mango en peer smaken heerlijk bij yoghurt en met wat ontbijtgranen erbij heb je meteen een voedingsrijk en smakelijk ontbijt!

Lees ook:
Hét recept voor een snelle roombotercake + 5 variaties