fbpx

Zo voorkom je bedwants na je vakantie

bedwants bed

Brrr… Ben je er lekker even tussenuit geweest, kom je er bij thuiskomst achter dat je last hebt van bedwants in je bed. Onverwacht bezoek dat tijdens je vakantie je slaapplaats inpikt of stiekem meereist in je koffer. Zo voorkom je dit bloedzuigende vakantiesouvenir.

Lees ook:
6x tips om je bed schoon te houden

Wat zich afspeelt tussen de lakens

Bespeur je bruinzwarte puntjes tussen de lakens of op je matras? Het lijken misschien de pluisjes die van je pyjamabroek afkomen, maar de uitwerpselen van de bedwants zien er net zo uit. Het kleine insectje leeft van het bloed van mensen en dieren, net als de vlo, en veroorzaakt kleine, rode jeukende bultjes. Omdat mensen steeds meer reizen, transporteren de beestjes zich over de hele wereld van de hotelkamer naar jouw matras. Eenmaal daar, kom je moeilijk van ze af: het dier overleeft namelijk met weinig voedsel en plant zich razendsnel voort.

Zo voorkom je bedwants na je vakantie

Schone hotelkamer?

Controleer voordat je vertrekt de recensies en de schoonmaakvoorschriften van je vakantieaccommodatie. Doe bij aankomst altijd een grondige check op appelpitvormige diertjes of bruinzwarte puntjes. Kijk vooral onder het matras en bij de plinten.

Bedwants koffercontrole

Schuif je koffer nooit onder het bed, maar zet hem op een rekje of in de badkamer. Ga je weer inpakken? Schud en klop dan al je bagage eerst goed uit. Stop al je kleding in een afgesloten vuilniszak in je koffer.

Wassen en vriezen bij thuiskomst

Was alles bij thuiskomst meteen op 60 graden. Gooi je spullen dus niet in de wasmand en laat ze niet ergens in huis liggen. Andere spullen, zoals boeken en toiletspullen, kun je een week in de vriezer leggen. Dat doodt de bedwantsen en hun eitjes.

Lees ook:
5 redenen waarom apart slapen geen gek idee is