fbpx

3 redenen waarom we niet altijd productief hoeven te zijn

niet productief

Nu de sportclubs dicht zijn en sociale afstand wordt vereist gaan we thuis maar aan de slag. Want, stilzitten kan echt niet. Toch? Verkeerde gedachte! Het is oké om even niks te doen. Lees hier waarom!

Lees ook:
Thuiswerken doe je fijn met deze tips

3 redenen waarom we niet altijd productief hoeven te zijn

productief relax

1. Alles wat we kunnen doen is overleven

Ho, stop, wacht eens even. Waarschijnlijk word je via het nieuws vaak genoeg herinnerd waarom we ook alweer binnen zitten. Quarantaine is geen vakantie, maar ook geen werkmarathon. Voel je dus niet schuldig als je je zelfs niet toekomt aan achtergebleven taken. Deze tijd draait om gezond blijven. Om je omgeving (op afstand) helpen waar nodig. Om levens redden. Alles wat we kunnen doen, is overleven. En doe dat goed: kook gezond, slaap goed en herhaal.

2. Niet alles hoeft iets op te leveren

Natuurlijk bedoelen we met dit artikel niet dat je nu de hele dag voor pampus op de bank moet gaan liggen. Maar als je dat op een bepaald moment wél aan het doen bent, verwaarloos dan alle negatieve gedachten die in je opkomen. Je bent geen lui varken die niks gedaan krijgt, je bent gewoon even een mens dat uitrust. Doe je liever iets waarbij je wel nuttig voelt? Ga dan puzzelen, mandala’s inkleuren of een stukje wandelen. Maar onthoud dat het niet per se iets hoeft op te leveren. Kies een activiteit waar jij blij van wordt, waarbij je tot jezelf komt; een laagdrempelige vorm van meditatie.

3. Van een stapje terugdoen kom je tot inzichten

We worden gedwongen om een stapje terug te nemen, in een leven die vaak in sneltempo aan ons voorbij raast. Covid-19 trekt aan de noodrem. Het lijkt erop dat we deze crisis nodig hebben om te beseffen waar het eigenlijk allemaal om draait. Onze prestatiemaatschappij draait om meer, sneller, beter, verder. Natuurlijk geeft het grenzenloos over de aardbol rondreizen een ultiem gevoel van vrijheid. En door het overal en altijd kunnen kopen wat je denkt dat je nodig hebt voelt iedereen zich rijk. Maar kijk nu hoeveel er lokaal en regionaal mogelijk is; terug naar de kern. Laat dit ook een les zijn voor de tijd na quarantaine!

Lees ook:
Weekend? Zo rust je écht uit