fbpx

Weekend? Zo rust je écht uit

weekend 2

Ooit werd het weekend ingevoerd om tot rust te komen, de zondag in het speciaal. Anno 2021 zitten onze weekenden vanwege corona niet meer bomvol met afspraken en to-dolijstjes. Maar of we echt uitrusten? Daar kom je soms nog steeds niet echt aan toe. Maar wel met deze tips!

Lees ook:
De ins en outs van slaaprimpels

Eindelijk, het is weekend!

Ken je dat gevoel? Dat je reikhalzend naar het weekend uitkijkt omdat je zo’n pittige week gehad hebt of omdat je wat leuks gaat doen. Voor je er erg in hebt is het weekend vaak weer voorbij. We liggen massaal wakker op zondagavond omdat we alweer aan het malen zijn om de week die voor ons ligt. Herkenbaar? Dan is het misschien tijd om je weekenden onder de loep te nemen en te onderzoeken hoe jij tot rust komt.

6 tips voor meer rust in je weekend

weekend 1

1. Doe alles spontaan

Het lastige van rust pakken is dat veel mensen hun agenda te vol plannen op de dagen dat ze eigenlijk vrij zijn. Het resultaat is dat er weinig tijd is voor jezelf en voor elkaar. Spreek met jezelf en je gezin af dat er bijvoorbeeld maar 1 á 2 dingen gepland worden met bijvoorbeeld andere mensen of ‘moetjes’. De rest van de tijd laat je open voor spontane dingen waar je ter plekke zin in hebt. Of dat nu een kop koffie of een boswandeling of een lekker warm bad is.

2. Rusttijd plannen

Wat je wél echt kunt plannen in het weekend zijn rustmomenten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat er op zondagochtend niks gedaan wordt maar dat je het moment gebruikt om bijvoorbeeld uitgebreid te ontbijten. Of pak juist dat moment helemaal voor jezelf. Ga in bad, smeer je lichaam in met een lekkere bodylotion of duik in een boek.

3. Afleiding uitschakelen

We hebben ontzettend veel prikkels te verwerken, dat kost ongemerkt veel energie. Denk maar aan sociale media of je werkmail. Schakel beide eens uit in het weekend. Leg die telefoon weg, berg je computer op en besteed enkel aandacht aan hetgeen wat er op dat moment is. Het uitschakelen van afleiding helpt je om meer tot jezelf te komen en daardoor voel je beter wat jouw lichaam nodig heeft.

4. Ritme aanhouden

Wist je dat uitslapen in het weekend een grote verstoring is voor jouw biologische klok? Die heeft namelijk grote moeite om zichzelf te herstellen in korte tijd, waardoor we ons op maandag vaak eerder vermoeid voelen dan uitgerust. Slaapexperts adviseren om ook in het weekend het normale ritme aan te houden. Als je later naar bed gaat is het beter om overdag een kort dutje te doen maar wél op tijd op te staan.

5. De natuur in

Trek erop uit, de natuur in. In contact zijn met de natuur heeft een aardende invloed op ons, waardoor we beter in staat zijn om naar onszelf te luisteren. Daarnaast zijn beweging en frisse lucht ook nog eens gezond voor je. In de natuur vergeten we vaak even de drukte van de dag en laden we op.

6. Vier de start van het weekend

Ten slotte nog een hele fijne tip: vier het begin van je weekend! Dat kan op talloze manieren, zoals lekker uiteten gaan of thuis een gezellig avondje, een filmpje, een drankje doen met een vriendin. Zo start je het weekend ontspannen en geniet je dubbel van het feit dat je de twee daaropvolgende dagen weinig ‘moet’.

Lees ook:
5 tips om je schermtijd te verkorten