fbpx

3x oefeningen voor zelfacceptatie: je bent goed genoeg

aan mezelf

Baal of schaam jij je regelmatig voor jezelf of heb je de neiging om delen van jezelf weg te stoppen? Hoe oud je ook bent, zelfacceptatie is een aanhoudend proces met pieken en dalen, kuilen en hobbels. Met deze oefeningen leer je jezelf accepteren.

Lees ook:
Lopen dingen anders dan verwacht? Zo ga je ermee om

Oefeningen voor zelfacceptatie

Zelfkritiek1

1. Onderzoek hoe je moet accepteren

Accepteren is niets minder dan erkennen dat iets bestaat, of het nu een leuke of minder leuke eigenschap is. En vervolgens dat gevoel omzetten in verzachting en overgave. Klinkt makkelijk toch? Pas het eerst toe bij iets wat verder van je af staat, zoals een irritant zoemgeluid in je woonkamer. Verken het gevoel dat je krijgt wanneer je iets accepteert.

2. Ben de baas over je gedachten

Wees je bewust van het verschil tussen een gevoel van acceptatie – dat meestal kalmerend en vredig is – en een gevoel van hulpeloosheid of mislukking, wat vaak gepaard gaat met een gevoel van frustratie, vermoeidheid en een depressieve stemming. Je ontleent je gevoel van identiteit aan de identificatie met je gedachten. Dat moet je dus niet doen. Met andere woorden: Dat stemmetje, dat ben jij niet. Praten je gedachten weer onzin? Verzoek deze dan vriendelijk om weg te gaan en laat voortaan alleen zachtheid toe.

3. Geef advies als een vriend

Denk aan iets waar je spijt van hebt: iets wat je hebt gedaan of gezegd. Probeer het zo helder mogelijk voor de geest te halen. Ervaar (opnieuw) je gevoelens erbij. Stel je nu voor dat een vriend hetzelfde had meegemaakt en dit aan jou vertelt met een gevoel van spijt, schuldgevoel, schaamte of zelfverwijt. Wat zou je zeggen om hem of haar gerust te stellen? Schrijf een brief aan jezelf. Met aanhef en afsluiting!

Lees ook:
Zelfliefde: met deze 10 tips vergroot je het