fbpx

Zelfliefde: met deze 10 tips vergroot je het

zelfliefde

Zelfliefde, wat is dat eigenlijk en waarom is het zo goed voor je? Blijtijds zocht het uit en geeft jou 10 tips voor meer zelfliefde.

Lees ook:
Krijg wat je wil dankzij de wet van aantrekkingskracht

Zelfliefde is niet vanzelfsprekend

Jezelf zo nu en dan verwennen met iets moois dat je al lang wilde hebben is zelfliefde. Jezelf volstoppen met chocolade omdat je medelijden hebt met jezelf niet. Zelfliefde is minder voor de hand liggend dan het lijkt. Voor een ander weten we altijd goed te zorgen en hebben we de beste raad. Maar onszelf? Daar zijn we streng voor.

Zelfliefde maakt het leven leuk(er)

Door echte liefde voor jezelf te ervaren wordt je leven simpelweg een stuk leuker en lichter. Daarnaast straal je jouw zelfliefde ook uit, en geef je een ander dus ook wat meer liefde. Vaak denken we wél heel lief voor onszelf te zijn, maar plakken we in feite wat pleisters op wonden. Bijvoorbeeld door ongezond te eten of jezelf te voorzien van een flinke portie zelfkritiek. Zonde! Let’s spread the love en ga voor meer zelfliefde met de volgende tips:

10 tips voor meer zelfliefde

1. Zorg voor je lichaam

Je lichaam is je tempel. Dat klinkt een beetje zweverig maar we weten allemaal hoe belangrijk een gezond lichaam is voor ons welbevinden. Geef je lichaam dus wat het nodig heeft: rust, gezonde voeding, beweging en ontspanning.

2. Omarm je plussen en minnen

We hebben allemaal dingen waar we minder blij mee zijn. Zet dat eens tegenover alles wat je wél bent en hebt. Hoe erg is het nou allemaal? Geef jezelf toestemming om dat wat is er te mogen laten zijn.

3. Luister naar je lichaam

Jouw lichaam geeft heel goed aan wanneer iets fijn of minder fijn is. Hoe, dat verschilt per persoon. Leer de signalen van jouw lichaam kennen en handel daarnaar. Pijn of ongemak is een roep om aandacht.

4. Sta stil

Jouw lichaam en geest hebben het nodig dat je af en toe even de stilte in gaat. Wat je ook allemaal doet op een dag: pak zo nu en dan minstens tien minuten om niks te doen. Dus geen telefoon, tv, werk als afleider. Gewoon even zitten en voelen wat er allemaal in je omgaat.

zelfliefde 2

5.Ga de natuur in

Ga naar buiten, lekker wandelen of fietsen of op een bankje zitten. Snuif de frisse lucht op, kijk naar de bomen, de vogels. In de natuur laadt de mens op.

6. Verwen jezelf

Houd een wensenlijstje bij van dingen die je graag wilt hebben of doen maar die je eigenlijk net te kostbaar vindt. Gun jezelf zo nu en dan iets van dat lijstje. Gewoon omdat je het waard bent.

7. Praat lief tegen jezelf

‘Praat tegen jezelf zoals je ook praat tegen iemand van wie je houdt’, is een bekende uitspraak van Brené Brown. Zeg eens wat vakker tegen jezelf dat je van jou houdt, dat je het goed doet, dat je trots op jezelf bent.

8. Droom

Durf groots te dromen, stop met bescheiden zijn. Droom jij van een boerderijtje? Waarom geen grote boerderij? Beperk jezelf niet met beperkende gedachten. Door groots te dromen gaat de wereld voor je open.

9. Ontwikkel jezelf

Persoonlijke ontwikkeling, zowel op je werk als in je privéleven is goed voor jouw groei en vooruitgang, zelfvertrouwen en zelfiefde. Kijk waar je jezelf in kan en wilt ontwikkelen. Is dat een leuke hobby, een nieuwe cursus?

10. Geniet

Last but not least: geniet! Je hoeft niet altijd verantwoord te eten, jezelf goed te gedragen. Als jij ontzettend geniet van bepaalde dingen, gun jezelf die dingen dan ook voldoende! Want met die fijne energie kun jij de wereld aan!

Lees ook:
Fijne herinneringen, zo onthoud je er meer