fbpx

Tegenslagen? 3x zo leer je ze liefhebben

tegenslagen geluk

Het leren liefhebben van je tegenslagen: hoe bevrijdend zou het zijn als je deze kunst onder de knie krijgt? Dat je een ramp beschouwt als een verborgen redding of een tegenslag omdraait naar een zegen. Hoe je dat doet? Zo!

Lees ook:
Lopen dingen anders dan verwacht? Zo ga je ermee om

Zo leer je tegenslagen liefhebben

klavertje vier

Kom je gevoelens onder ogen

Bij tegenslagen in het leven is het beste wat je kunt doen je gevoelens en emoties onder ogen komen. Ga er eens rustig voor zitten en bepaal zelf wat je een fijne manier vindt: schrijf ze op of vind een gesprekspartner die je vertrouwt en een luisterend oor kan bieden. Zo kom je sneller tot de kern van je gedachten en kun je samen gaan kijken naar oplossingen. Open je hart ervoor en omarm dat innerlijke kind. Als je eenmaal doorhebt waarvoor je bang bent, zul je merken dat je weer ontspant en jezelf kunt ondersteunen. Want juist in ontspanning kun je helder zien wat de realiteit is van wat er gebeurt.

Doorleef de pijn

Permitteer jezelf om het moeilijk te hebben, gun jezelf de tijd. Alle negatieve emoties die je ervaart, zijn ergens ogoed voor en kosten tijd. Moeilijke fases in je leven zorgen er juist voor dat er iets in je ziel verandert, waardoor de tegenslag een les of redding kan worden. Als je pure pijn bevrijdt en toelaat in je hart, verandert deze op den duur in acceptatie, vrede en liefde. Ben je dus boos, bang of verdrietig? Probeer dan even bewust te inchecken hoe dat voelt in je lichaam.

Spreek voor jezelf

Het is een heel mooi inzicht dat veel van de tegenslagen die je meemaakt uiteindelijk zullen uitmonden in een les of zegen. Maar laat de ander daar altijd zelf achterkomen. Wie namelijk midden in een moeilijke fase zit, hoort liever niet zoiets als: ‘Joh, over een jaar ben je er juist blij om.’ Deel bovenstaande tips om diegene erdoorheen te loodsen.

Lees ook:
Luisteren naar je intuïtie? Zo doe je dat