fbpx

4 x tips: zo ontdek je wat je écht leuk vindt

passie echt leuk

Twijfel jij ook wel eens of je wel met het juiste bezig bent in je leven? Zweef je overal maar een beetje tussenin en gaat nergens je hart sneller van kloppen? Vooral als mensen om je heen hun roeping helemaal gevonden lijken te hebben, kan dat lastig zijn. Stel jezelf de volgende vragen en ontdek wat je écht leuk vindt.

Lees ook:
Laat die ballen maar vallen: zo laat je de boel lekker de boel

Zo ontdek je wat je écht leuk vindt

schilderen echt leuk

1. Wat deed je vroeger graag?

Vraag je af wat je vroeger als kind het allerliefste deed. Veranderde dat in je adolescentie? En wat waren je favoriete bezigheden net voordat je kinderen kreeg? Maak daar eens een lijstje van. Als je dit niet meer zo goed kunt herinneren, vraag het dan aan de mensen waar je destijds veel mee omging. Wat is de reden waarom je dit tegenwoordig niet meer (zo veel) doet? Hoe ouder we worden, des te meer we beredeneren met ons verstand. Soms laten we bepaalde dingen, omdat we ons bewust zijn van de consequenties of bijbehorende hindernissen. Kijk of je sommige bezigheden van je lijstje weer kunt inpassen in je dagelijkse leven. 

2. Aan welke verwachtingen wil of moet ik voldoen?

Doe je de dingen die je doet voor jezelf, of stiekem ook een beetje omdat iemand anders het graag zo ziet? In veel gevallen is het niet zo dat anderen daadwerkelijk iets van je verwachten, maar dat je vooral zelf invult dat ze dat doen. Als jij duidelijk je eigen grenzen en visie aangeeft, zul je merken dat je respect afdwingt. Heb je dan nog steeds niet het gevoel dat je omgeving jou vrij laat, maak dit dan ook bespreekbaar.

Ook kan het zijn dat je je te veel bezighoudt met de agenda van je kinderen of je partner. Stop met pleasen en leer jezelf wat meer op de eerste plek te zetten. Je zult merken dat er dan ineens meer ruimte vrijkomt voor wat jíj leuk vindt.

3. Hoe zou je je week willen indelen?

Bedenk nu eens minder wát je moet doen om fijn te leven, maar meer hóe je zou willen leven. Ga na of jouw huidige leefstijl en -ritme wel bij jou past of jou gelukkig maakt. Ben je tevreden met de hoeveelheid uren die je in de week werkt of juist vrij bent? Onderzoek of je nog bewust kiest voor die vaste oppasdag, familiedag, frietdag, sportdag, etc. Kijk eens hoe het voelt als je je week anders indeelt.

4. Wat zou je over tien jaar gedaan willen hebben?

Je hebt van die dingen die al jaren op je bucketlist staan, maar die je nog nooit gedaan hebt. In het kader van ‘If not now, then when’: Meestal vind je over een aantal jaar niet ineens een beter moment ergens voor. Probeer iets meer in het nu te leven. Wil je het nog steeds? Ga er dan voor! Het kan al helpen om je doel met anderen te bespreken. Door het te delen, komt de stap om het werkelijk te doen al een stukje dichterbij.

Lees ook:
Wat is een burn-out?