fbpx

4x tips hoe je geen namen meer gaat vergeten

namen vergeten

Herkenbaar? Dat je iemand voor het eerst ontmoet, handen schudt en eigenlijk direct daarna bent vergeten met welke naam diegene zich voorstelde. Terwijl je dat onbenullige detail wél nog zo kunt oprakelen… Met deze tips vergeet je geen namen meer.

Lees ook:
Vergeetachtig of beginnende dementie, hoe herken je het verschil?

Zo ga jij geen namen meer vergeten

Neuroverbindingen

Dat je een naam onthoudt of juist vergeet, heeft alles te maken met aandacht. Als je een speciale associatie hebt met de naam, omdat je achterneef of oude buurmeisje ook zo heette, is het veel gemakkelijker om een naam te onthouden. Hoe het werkt daarboven? Je hersenen maken neuroverbindingen tussen je lange- en kortetermijngeheugen. Hoe sterker deze verbindingen, hoe beter de naam wordt opgeslagen in het langetermijngeheugen.

Tip 1: doe moeite en maak het belangrijk

Met het excuus over dat je slecht bent in namen, schiet je niets op. Maak het voor jezelf superbelangrijk. Je zult vast uit eigen ervaring wel weten dat je je vaak prettig en gehoord voelt, als de ander jouw naam al gebruikt na een nieuwe ontmoeting. Andersom is dat ook zo. Het geeft een gevoel van connectie. 

Tip 2: spreek hardop uit en herhaal

Voor het onthouden van een naam, helpt het om na het handenschudden met je nieuwe collega Saskia terug te groeten met ‘aangenaam, Saskia’. Het helpt om de naam al eens hardop uit te spreken. Of gebruik de naam als je met elkaar spreekt. Binnen ongeveer 5 minuten, want dan zit de naam nog vers in je kortetermijngheugen.  

Tip 3: kijk iemand goed aan

Het wordt makkelijker om de naam te onthouden als je tijdens het voorstellen goed kijkt naar iemands gezicht. Zo voorkom je vergeetexcuses als ‘maar ik vind hem ook totaal geen Danny’ of ‘bij een Linda denk ik aan een ander type’. Je hersenen leggen bij bewust oogcontact een nieuwe link tussen het gezicht en de naam.

Tip 4: verzin ezelsbruggetjes voor namen

Het bedenken van ezelsbruggetjes kan een handig geheugensteuntje zijn. Maak na een ontmoeting een beeldassociatie bij een persoon. Dus bij de naam ‘Maarten’ stel je jezelf voor hoe jullie een potje zitten te kaarten. Of bij de naam ‘Yvon’ stel je haar voor als nieuwe presentatrice van Boer Zoekt Vrouw. Wees creatief maar maak het niet te moeilijk, want dan heb je de kans dat je het ezelsbruggetje én de naam vergeet.

Succes!

Lees ook:
Dit is waarom goed contact met je buren belangrijk is