fbpx

50+: eet gezond en blijf fit

eet gezond en blijf fit

Gezond ouder worden willen we allemaal. Ondertussen worden we doodgegooid met allemaal diëten en voedingsadviezen. Wel of geen koolhydraten, let op de E-nummers, vooral veel olijfolie, wat mag wel en wat mag niet? Volgens diëtist Laura van Hoogstraten hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. En zij weet waarover ze het heeft.

Lees ook:
7x tips voor meer energie: zo word je weer fit!

Eet gezond zonder gekheid

Het is inmiddels genoegzaam bekend dat voeding een belangrijke invloed heeft op onze gezondheid. Wat wel lastig is, is dat er zoveel meningen zijn. En: zoveel ingewikkelde diëten. Alsof we daar tijd voor hebben. Gelukkig kan het een stuk eenvoudiger. Laura van Hoogstraten is diëtist en werkzaam in een revalidatiecentrum en verpleeghuis. Zij ziet dagelijks in de praktijk hoe belangrijk eten en drinken is om fit en vitaal ouder te worden. Dus schreef ze er een boekje over. Gewoon met heldere feiten, leuke tips en eenvoudige voedingsadviezen. Niks ingewikkeld roerbakken met quinoa en tarwegraspoeder, maar gewoon een volkoren boterham en een glas karnemelk. We love it.

Kipfiletje onder je armen

Je lichaam verandert wanneer je ouder wordt, dat hoeft Laura ons niet te vertellen. Toch is het fijn dat ze op een begrijpelijke manier uitlegt waarom je minder energie (calorieën) nodig hebt – in plaats van spiermassa krijg je meer vetmassa, bijvoorbeeld de ‘kipfiletjes’ onder je bovenarmen, vertelt ze opgewekt – en hoe het nou echt zit met dat BMI (body mass index)-verhaal.

Waarvoor eiwit nodig is, dat je meer vocht verliest vanwege een dunnere (oudere) huid en hoe je dat met eten en drinken positief kunt beïnvloeden. Cholesterol, wel of geen roomboter, zout, het belang van vitamine D: ze legt het allemaal helder en duidelijk uit, zonder  een vermanend vingertje op te steken. Ook komen onze (schoon)ouders nog even aan bod, want tachtigplussers worden juist meestal weer te mager.

Handige weekmenu’s

Als we alles snappen, krijgen we de weekmenu’s. En als je al niet bent gaan houden van deze Laura, ga je dat nu doen. Niks geen hogeschool gekook, maar gewoon een kopje koffie, spaghetti met courgette (plus Parmezaanse kaas), karnemelk, volkoren boterhammen, een banaan en er komt zelfs een koekje of een chocolaatje voorbij. En af en toe een wijntje, zelfs daar doet Laura niet moeilijk over. Haar boek biedt diverse prettige (en eenvoudige) recepten, praktische tips en overzichten met wat je nou werkelijk aan voedingsstoffen binnen krijgt.

Lees ook:
Ben jij fit? Gebruik deze checklist!