fbpx

7 x dingen waar Nederlanders goed in zijn

waar nederlanders goed in zijn

Hoewel we maar een klein landje zijn, zijn er best heel veel dingen waar wij Nederlanders bovengemiddeld goed in zijn en de wereldtop mee bestormen. Hup Holland Hup!

Lees ook:
7 dingen waar we met zijn allen over klagen

Waar Nederlanders goed in zijn

nederlanders dijken

1. Groeien 

Zou het komen door de bloemkool of door de spruitjes uit de Hollandse pot? De gemiddelde lengte is nergens zo groot als in Nederland; voor mannen 1.83 meter en vrouwen 1.70 meter.

2. Watermanagement

Nederland is een waterland. Met ontelbaar veel dijken, bruggen, sluizen, grachten zijn we een ster in watermanagement. Je kunt ook niet anders, als een kwart van je land onder de zeespiegel ligt. Door de eeuwen heen hebben we al heel wat overstromingen en waterrampen overleefd. Niet alleen weten we hoe we ons tegen het water kunnen beschermen, maar ook hoe we water kunnen gebruiken. De hele wereld komt bij ons spieken hoe wij ons water managen.

3. Taal

Wij Nederlanders zijn flink doorontwikkeld in taal. We moeten wel, want amper andere landen spreken Nederlands, op Curacao en Suriname na. Nederlands is op Zweden na het best Engelssprekende land van de wereld. Sterker nog, onze eigen taal is sterk aan het verengelsen en op sommige plekken (vooral in de horeca en winkels in de randstad) spreken ze niet eens Nederlands meer.

4. Klagen

Nederlanders zijn kampioen in klagen. Hoewel we over het algemeen als het meest gelukkige volk door de test komen, zeiken we alles af. Waar we het meest over klagen? Het weer, het verkeer, het openbaar vervoer en politiek.

5. Infrastructuur

Je hoeft nog geen honderd meter Nederland uit te rijden, of je merkt al dat de wegen er over de grens een stuk slechter aan toe zijn. De Nederlandse infrastructuur is daarentegen om door een ringetje te halen. Net zoals ons elektriciteitsnetwerk: netjes weggewerkt onder de grond, rete-snel én duurzaam. En de Rotterdamse havens dienen nog steeds als belangrijkste toegangspoort tot Europa.

6. Fietsen

Nederland is ook een fietsland. Een gezin zonder fietsen is bijna ondenkbaar. We gaan er mee naar school, kantoor en naar de kroeg. Als je een toerist in de fietsenstalling op Amsterdam Centraal neerzet, kijkt hij zijn ogen uit. Er ligt maar liefst 35.000 kilometer fietspad en er zijn ongeveer 18 miljoen fietsen hier. Meer dan mensen dus.

7. Kortingjagen

Gratis is ons lievelingswoord en als een soort kortingjagers slaan we toe tijdens de uitverkoop. Gierig? Welnee, we zijn gewoon zuinig. “Geld is er niet om te laten rollen maar om te sparen”, vinden Nederlanders. Zou het iets te maken hebben met onze sterke handelsgeest van vroeger? 

Lees ook:
Oud-Hollandse hapjes maken