fbpx

Oud-Hollandse hapjes: lekkere borrelhapjes

oud-Hollandse hapjes

Wij gaan weer eens voor de oer-Hollandse hap. Snel, goedkoop en erg lekker voor bij de borrel. Dit zijn onze favoriete oud-Hollandse hapjes!

Lees ook
5 variaties op de traditionele gehaktbal

oud-Hollandse hapjes mini croissants

Oud-Hollandse hapjes vroeger en nu

Als we vroeger een verjaardag hadden, dan stonden er bekers met zoute pretzels op tafel (naast die met sigaretten) en bakjes studentenhaver en pinda’s. Met het inschenken van de citroenbrandewijn, het advocaatje of de cola-tic kwam de schaal met blokjes kaas en plakken worst tevoorschijn. Nu zullen we niet zeggen dat vroeger alles beter was, maar makkelijk was het wel. Gelukkig zijn die oud-Hollandse hapjes weer helemaal terug. En iedereen vindt ze lekker! We geven je wat inspiratie voor hartige hapjes die je prima van tevoren kunt bereiden, zodat je op de avond zelf in je feestjurk met iedereen kunt bijkletsen en van je eigen feestje kunt genieten.

Ideeën voor Oud-Hollandse hapjes:

1. Kaas met een zilveruitje

We beginnen natuurlijk met de meest simpele borrelhap: het blokje kaas. Kaas – vooral belegen – kun je heel goed combineren met zowel zoet als zuur. Snijd een plat stuk kaas in blokjes. Je kunt het blokje laten vergezellen van een zilveruitje, een klein augurkje (of snijd een augurk in drieën), een in de lengterichting doormidden gesneden druif, een stukje ananas of een halve olijf. Voeg daarbij plakken leverworst, grillworst en ossenworst, en je hebt de oud-Hollandse borrelschotel van weleer. Natuurlijk mogen de Nederlandse vlagprikkertjes niet ontbreken.

oud-Hollandse hapjes met Nederlandse vlaggetjes

2. Eitje rookvlees

Kook zes eieren en snijd ze in de lengte in vieren. Rol vervolgens ieder partje in een plakje rookvlees. Zet ze vast met een prikkertje. Deze retro-snack vult en is goed voor 24 hapjes.

3. Asperges met ham

In een handomdraai omwikkel je asperges met ham. We gebruiken hiervoor dunne, witte asperges uit blik. Laat de asperges goed uitlekken, eventueel op keukenpapier, en rol ze daarna met z’n tweetjes in een plakje schouderham.

4. Augurk in boterhamworst

Een andere eenvoudige ‘rolhap’ is de augurk in boterhamworst. Hiervoor kun je kleine augurkjes gebruiken of grotere augurken die je doormidden of in vieren snijdt.

oud-Hollandse hapjes gevulde eieren

5. Het gevulde eitje

Deze klassieker mag op je oud-Hollandse feestje niet ontbreken. Kook minstens zoveel eieren als je gasten hebt, pel ze en snijd ze in de lengte door. Haal het eigeel er voorzichtig met een theelepeltje uit, prak het in een kom fijn en roer het met 1 eetlepel mayonaise, een halve theelepel kerriepoeder en een snuf zout en peper tot een glad mengsel. Doe dat in een spuitzak en vul de eieren ermee. Als garnering gebruik je wat verse bieslook.

6. Knakworstjes in bladerdeeg

Een echt fuifnummer zijn snacks gemaakt van knakworstjes. Hiervoor heb je nodig: een blikje cocktailworstjes, een pak bladerdeeg en 1 ei. Verwarm de oven op 200 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en knip elke plak in vieren. Leg een worstje dwars over het vierkantje en vouw een hoek om het worstje. Rol dan het worstje erin. Bestrijk het bladerdeeg met een losgeklopt ei om het mooi bruin te laten bakken in de oven. In 15 minuten zijn ze hapklaar.

Wat zijn jouw favoriete oud-Hollandse hapjes?

Lees ook
5 redenen om een feest te organiseren