fbpx

6 Amerikaanse trends die zijn overgewaaid naar Nederland

amerikaans halloween

Halloween, Thanksgiving, babyshowers; dit is nog maar een greep uit alle evenementen die zijn overgewaaid vanuit Amerika. We zijn aan het ver-Amerikanen. Aan welke trends doe jij mee?

Lees ook:
5 redenen om een feest te organiseren

Deze Amerikaanse trends zijn overgewaaid naar Nederland

half birthday trends

Halloween

Griezelig verklede figuren, spookhuizen en pompoenen: dat is Halloween. In Nederland beperkt Halloween zich alleen meestal tot verkleedpartijen en themafeesten, vooral bij studenten in trek. Maar met een lampion langs de deuren gaan en om snoep bedelen, is de eigenlijke gedachte achter Halloween. Toch lijkt het gros van Nederland zich dan toch meer vast te houden aan ons eigen feest Sint-Maarten.

Thanksgiving

Een nationale feestdag waarbij in Amerika en Canada wordt ‘bedankt’ (traditioneel aan God) voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. De traditie van het Thanksgiving-diner vliegt ook alweer onze kant op. Door vriendengroepen worden zelfs ‘Friendsgiving’-diners georganiseerd.

Black Friday

Iedereen heeft de beelden van hysterische koopjesjagers weleens gezien: op Black Friday, de dag na thanksgiving, kunnen Amerikanen spotgoedkoop hun inkopen voor de feestdagen doen. Nederlandse ketens doen hier nu ook aan mee en gooien overal korting op. Ideaal, in de tijd voor Sinterklaas en Kerst. Toch zijn er op Black Friday in Nederland (nog) geen lange rijen voor de deur. Nuchtere Hollanders, iemand?

Babyshower

Waar we vroeger kraamfeesten hielden, is tegenwoordig het organiseren van een babyshower helemaal hip. De babyshower vindt plaats in de eerste 20 weken van de zwangerschap en wordt als verrassing klaargespeeld voor de aanstaande moeder. Het is eigenlijk een moment om je zwangere vriendin in het zonnetje te zetten. Alles is roze en blauw versierd, want het geslacht is nog niet bekend. 

Gender reveal party

Ná de 20 weken kun je erachter komen of je een jongetje of meisje krijgt en ook dat moet gevierd worden. Via een confettikanon of het aansnijden van een taart kun je laten weten wat het geslacht wordt: Tada, de roze of blauwe binnenkant of snippertjes zeggen genoeg.

Half Birthday

Half Birthday of ‘de halve verjaardag’ vindt – heel verrassend – precies een half jaar na de geboorte van het kindje plaats. Er is een halve taart, er wordt een halve kaars gebrand, je zingt een half liedje en het kind krijgt – jawel – een half cadeautje. Amerikanen verzinnen bij alles wel een reden voor een feestje. En welke Nederlander wil zich daar nu niet bij aansluiten?

Lees ook:
Oud-Hollandse hapjes