Een mousserende wijn scharen we al snel onder Champagne en alle zouten ham die we om een stukje galiameloen krullen, noemen we voor het gemak Parma. Ook supermarkten zijn niet altijd nauwkeurig met de benamingen van deze beschermde streekproducten en in de voedselindustrie komt veel namaak voor. Daarom geeft EU een BOB-label aan dít streekproduct.
Beschermde streekproducten
Streekgebonden recept
Een streekproduct krijgt een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) als de productie, verwerking en bereiding ervan plaatsvinden in een bepaald geografisch gebied. Iedereen die het product maakt volgens de voorschriften in het productdossier, mag de aangegeven naam doorvoeren. Soms is de naam van de streek terug te vinden in de benaming, zoals bij Parmaham en Ardenner ham.
De aardappel uit Opperdoes
Andere streekproducten met een bescherming zijn Gorgonzola en Mozzarella: het gaat hier dus om kazen die in een bepaald gebied worden gemaakt of waarvan de melk afkomstig is van een lokaal dierenras uit het geografische gebied. Voorbeelden van Hollandse beschermde streekproducten zijn Kanterkaas uit Friesland, de Opperdoezer Ronde aardappel en de Brabantse Wal asparges. Ook de Franse druivenverbouwers konden in 2018 opgelucht het glas heffen, want dit was het moment dat ook Champagne een BOB-label kreeg. Champagne sorbet ijs mag overigens nog wel door iedereen gebruikt worden!
Kopje herfstthee
Welk streekproduct is dan nieuw op de lijst? Het is je favoriete kopje thee in de herfst… Rooibos! De ‘rode thee’ krijgt nu ook een beschermde oorsprongsbenaming in de Europese Unie. Voortaan mag rooibos alleen verkocht worden als de thee geproduceerd is in enkele afgebakende delen van Zuid-Afrika: in de provincie Weskaap, redelijk zuidelijk, rondom de stad Clanwilliam. Daar liggen de Cederbergen en dit is de enige plek ter wereld waar de Aspalathus linearis wordt gekweekt, de rooibosplant dus. Hoera dus voor de Zuid-Afrikaanse boeren die nu een eerlijke cent eraan verdienen!