fbpx

Blue Monday, een winterdepressie en de (on)zin daarvan

Blue monday

Vandaag is het Blue Monday, zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar want: goede voornemens zijn mislukt, buiten is het grauw en guur en we we hebben nog een hele werkweek voor de boeg. Geloof jij in Blue Monday?

Lees ook:
Lichttherapie bij een winterdip, helpt dat?

Blue Monday is leuk bedacht

Blue Monday is nog helemaal niet zo oud. In 2005 bedacht de Britste psycholoog Cliff Arnall een ‘wetenschappelijke’ formule waaruit bleek dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, somber of neerslachtig voelen. Misschien herken je dat ook wel een beetje: de wintermaanden zijn in Nederland nou eenmaal niet de meest gezellige en dat komt vaak door het weer.

Sombere gevoelens in de winter

Toch roepen veel critici en wetenschappers dat Blue Monday grote onzin is. De formule schijnt niet wetenschappelijk bewezen te zijn en er gaan zelfs verhalen rond dat het een ontzettend slimme marketingstunt is van een Brits reisbureau. Waar of niet waar: Blue Monday is in de volksmond wel representatief geworden voor de depressieve gevoelens en somberheid waar veel mensen in de winter aan leiden.

Donkere dagen doen geen goed

Een winterdepressie is dan ook alles behalve onzin. Zo’n depressie ontstaat omdat het lichamelijke ritme van dag- en nacht verandert en er zijn gemiddeld 40.000 Nederlanders per jaar waarvan bekend is dat ze met hiermee kampen. Daglicht speelt een belangrijke rol. De biologische klok van mensen die last hebben van winterdepressie kan ontregeld raken in het najaar, als de dagen korter worden. Daarnaast speelt het hormoon melatonine een rol. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt en wordt aangemaakt zodra het avond is. Wanneer de dagen korter worden heeft de biologische klok ook eerder avond, waardoor er al vroeg melatonine wordt aangemaakt. Het resultaat is dat je slaperiger bent.

blue monday cake

Wat kun je doen bij een winterdepressie?

Wanneer er sprake is van een zware depressie is het advies om naar de huisarts te gaan. Gaat het meer om depressieve gevoelens die komen en gaan? Dan zou je zelf ook het een en ander doen, zoals:

  • Vroeg opstaan en naar buiten gaan, het daglicht in
  • Wat meer bewegen dan gemiddeld, zodat je meer endorfines (gelukshormoon) aanmaakt
  • Accepteren dat deze periode bij jou hoort, in de wetenschap dat het ook weer over gaat
  • Je zou je kunnen verdiepen in lichttherapie. Er zijn speciale lampen op te markt die zouden kunnen helpen.

Heb jij geen last van een depressie maar gewoon een dramaandag vandaag? Dan kun je jezelf wellicht nog opvrolijken door te gaan winkelen. Blue Monday blijkt namelijk – net als Black Friday- ook een dag te zijn waarop veel winkeliers en reisbureau’s met korting strooien. Zo haal je misschien toch nog wat leuks uit deze dag!

Lees ook:
Aromatherapie: je emoties in balans met etherische oliën