fbpx

Breien zonder naalden

Een recht, een averecht: de meeste van ons hebben het op school wel geleerd. Breien is weer helemaal hot. Je hebt maar twee breinaalden en een bol wol nodig om de mooiste dingen te maken. Maar heb je wel eens gehoord van breien zonder naalden? Dit plaid maak je binnen enkele uren. Met je handen!

Lees ook:
Haal je breipennen van stal

Naalden aan de kant, breien doe je met de hand

Er bestaan talloze naalden, steken en patronen die je kunt gebruiken voor het breien. Bovendien heb je keus uit vele soorten en kleuren wol en ander materiaal om je breiwerk tot een echt kunstwerk te maken. Maar je kunt dus ook breien met je armen. Voor deze plaid gebruik je de zogenaamde armbreitechniek. Wat je nodig hebt: 3 kilo (!) lontwol, in een kleur naar keuze. Hiermee maak je een plaid van 1 meter bij ongeveer 1,60 meter.

Waarom lontwol?

Lontwol is bij uitstek geschikt voor deze techniek. Deze extreem dikke wol is heel zacht en heerlijk warm. Lontwol wordt vaak gemaakt van merinowol en is verkrijgbaar in diverse kleuren. Merinowol staat bekend om haar zachtheid én de wol kriebelt niet! Je vindt deze wol online maar ook in fourniturenwinkels. Wil je zeker zijn dat de wol diervriendelijk is verkregen? Vraag het even na voordat je het koopt.

Hoe maak je een plaid van lontwol?

Even vooropgesteld: je hoeft niet te breien met je armen. Je kunt ook extra lange breinaalden gebruiken, en zelfs pvc-buizen of bezemstelen! Maar met je armen breien is natuurlijk het allerleukst Als je nog niet zoveel ervaring hebt met breien, dan is dit een hele goede manier om het te leren. Door de dikte van de wol kun je goed zien wat je doet, geen gepriegel dus!

Aan de hand van dit instructiefilmpje van Juf Sas kun je goed zien hoe je zelf zo’n prachtige plaid maakt.

Wat kun je nog meer breien met je armen?

Ligt je bank al vol met plaids? Wat dacht je van een poef die je kunt maken met lontwol? Of een heerlijke warme sjaal? Of een kussen voor op de bank? Op Pinterest kun je inspiratie opdoen!

Hoe houd je de plaid mooi?

Wol is een natuurproduct en heeft een speciale behandeling nodig. Eventuele pluisjes kun je er het beste af knippen, probeer er niet aan te trekken. Je kunt de plaid beter niet wassen, dit haalt de volume en luchtigheid uit de wol. Laat hem wel zo nu en dan buiten even luchten, dit haalt ook de kenmerkende geur van wol er een beetje uit.

Tip: mocht het de komende tijd gaan sneeuwen, leg de plaid dan een half uurtje op de verse, schone sneeuw. Dan is hij meteen weer heerlijk fris!

Lees ook:
Haak jij aan? 7x inspiratie voor haken