fbpx

Buiten foto’s maken? Drie tips!

landschap buiten foto's maken

Foto’s; met de smartphone is het tegenwoordig makkelijk om ze te maken, maar ook gebruiken nog steeds veel mensen een camera om mee te fotograferen.

Foto’s maken: 3x tips

Eerder gaven we al specifiek wat tips om te fotograferen met je smartphone, maar er zijn nog een aantal zaken waar je op kunt letten als je fotografeert. We geven je drie tips om buiten mooie foto’s te maken, die je zowel met de camera als met de smartphone kunt toepassen.

Tip 1: houd reken met de tijd

Wanneer je buiten foto’s maakt, is de zon je lichtbron. Je dagplanning of op vakantie het reisschema aanpassen aan de zon, is soms een uitdaging, maar het is wel goed om je bewust te zijn het licht gedurende de dag:

  • Het gouden uur: ongeveer een uur na zonsopkomst en een uur voor zonsondergang krijgt het daglicht een warme rode gloed die landschappen en gebouwen prachtig verlicht. Een mooi tijdstip voor foto’s dus.  
  • Het blauwe uurtje: voordat de hemel zwart kleurt is de hemel een tijdlang diepblauw. Vooral in steden vormt dit een prachtige achtergrond waartegen gebouwen mooi afsteken. Mocht je het ervoor over hebben: ook vóór zonsondergang treedt dit fenomeen op.  
foto maken

Tip 2: kijk naar de lichtrichting

Wanneer je fotografeert is licht het allerbelangrijkste. Als er geen licht aanwezig is, kun je tenslotte niet fotograferen. De aanwezigheid van licht is echter niet voldoende, het is namelijk ook heel belangrijk om te weten waar het licht vandaan komt. Kijk waar de zon staat, want daar komt het licht vandaan. Er zijn verschillende lichtrichtingen, die elk voor een andere effect op de foto zorgen:

  • Tegenlicht: de zon staat tegenover je. Vaak fotografeer je dan alleen silhouetten en contrasten. 
  • Meelicht: de zon staat achter je. Het onderwerp baadt in het licht. Dit levert kleurrijke foto’s op. 
  • Zijlicht: de zon staat links of rechts van je. Onderwerpen worden gedeeltelijk verlicht. Dit levert dieptewerking op.  
  • Strijklicht: de zon staat laag aan de hemel. Bij strijklicht zijn de schaduwen heel lang. Dat komt doordat de lichtbron op dezelfde hoogte staat als het voorwerp zelf. Het licht schijnt er als het ware vlak over heen.  

Tip 3: speel met de compositie

Niet alleen licht is belangrijk als je een foto maakt, ook de compositie speelt een rol in hoe iemand de foto straks beleeft. Natuurlijk ben je afhankelijk van wat je tegenkomt als je onderweg bent, maar er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten:

  • Zorg dat de horizon recht staat.  
  • Bepaal je onderwerp en plaats dit uit het midden.  
  • Gebruik de zogenaamde hulplijnen/rasterlijnen van de camera of smartphone. Dat is een raster wat de foto in negen gelijke delen opsplitst. Als je een onderwerp neerzet op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen, wordt een foto vaak sterker en dynamischer. Fotografen en schilders noemen dit de regel van derden. 
  • Ga af en toe eens door de knieën of op een verhoging staan om een foto te maken. 
  • Plaats naast indrukwekkende bergketens, hoge gebouwen, kilometers lange muren iets waarvan je de ware grootte kent, bijvoorbeeld een mens. In de afbeelding aan het begin van het artikel, zie je op de weg iemand staan. Doordat je weet hoe groot een mens gemiddeld is, worden de bergketens nog indrukwekkender.
  • Gebruik elementen zoals rivieren, slootjes, muurtjes en wegen om het oog door een foto te leiden. Lijnen geven een foto namelijk diepte.  

Wil je meer weten over het maken van foto’s?