fbpx

Coaching: ook voor mij? De twijfels op een rijtje

coaching twijfels

Zit je niet lekker in je vel? Dan ga je toch naar een coach! Het taboe op coaching is er wel af, mensen laten zich tegenwoordig makkelijker begeleiden. Twijfel jij of je voor jouw issues professionele hulp wilt inschakelen? Blijtijds neemt een aantal veelvoorkomende twijfels weg!

Lees ook:
Aromatherapie: in balans met etherische oliën

Coaching: ook voor mij?

coaching ego

“Coaching is een hype.”

5 jaar terug waren nog ruim 35 duizend coaches bekend, nu zijn er bijna 65 duizend bedrijven met als hoofdactiviteit ‘coaching’. Zo vreemd is het niet dat het aantal coaches toeneemt. Onze levens zijn gewoon ingewikkelder geworden. In elke boekwinkel word je bedolven onder de zelfhulpboeken. Maar een 1-op-1 gesprek waarin je persoonlijk en doelgericht aan de slag gaat met de dingen waar jij mee worstelt, daar kan geen zelfhulpboek tegenop. 

“Mijn problemen waaien vanzelf wel over of zijn niet erg genoeg.”

Klopt, er zijn genoeg problemen die zichzelf oplossen. Maar problemen waarvoor je misschien een therapeut of coach in wilt schakelen, die lossen zichzelf niet op. Misschien dat een vakantie of een dagje shoppen je goed doet. Maar helaas werkt dat maar even / korttijdig. Je problemen verdwijnen hooguit even naar de achtergrond om daarna weer tevoorschijn te komen, het liefst onverwacht. Veel mensen blijven hierdoor onnodig lang met hun issues rondlopen en hebben achteraf spijt dat ze niet eerder hulp hebben ingeroepen. Bij het zoeken van een professional kun je ook deze twijfel ook altijd vooraf uitspreken. Jij kiest zelf met wie, hoe en hoelang je deze stappen bewandelt.

“Wat kan een coach wel wat mijn partner niet kan?”

Het is nooit verkeerd om je problemen te bespreken met iemand die dichtbij staat. Maar met een goede bekende kun je nog wel eens merken dat ze je naar de mond praten. Bovendien is jullie verhouding anders. Niet iedere vriend voelt de behoefte of is capabel genoeg om jou te confronteren met je gedrag of te onderzoeken waar je emoties vandaan komen. Daarentegen heeft een professionele coach hiervoor geleerd en is objectief en onpartijdig. Er wordt direct met je hulpvraag aan de slag gegaan, vaak met uitvoerende huiswerkopdrachten en altijd gericht op de toekomst.

“Ik kan het niet betalen.”

Een begrijpelijke reden om geen hulp in te schakelen is het prijskaartje wat hieraan hangt. Ja, therapie of coaching is niet goedkoop. Zoek in dit geval toch contact met een professional en geef eerlijk aan dat je geen geld hebt voor therapie. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Een goede coach of therapeut denkt met je mee en sommigen hebben vaak ruimte om iemand een traject aan te bieden voor een lager tarief. Ook is het mogelijk dat jouw werkgever of uitkeringsinstantie (mee)betaalt. Als zelfstandige kun je alle soort coaching als bedrijfskosten rekenen. Als je via je huisarts een doorverwijzing hebt gekregen, wordt deze psychologische hulp vaak vergoed door zorgverzekeraars. Houd er dan rekening mee dat je op en wachtlijst komt te staan en het valt onder je eigen risico.

Lees ook:
5 tips voor een goed gesprek met je arts