fbpx

De lekkerste kerststol: die maak je zelf!

kerststol maken

Onmisbaar tijdens de kerstdagen: de kerststol. Een licht gezoet brood vol noten en rozijnen. Heerlijk tijdens het ontbijt of de brunch maar ook lekker als tussendoortje. Beetje roomboter erop en genieten maar. Rond de feestdagen zijn ze overal te koop, maar zelf maken is natuurlijk nóg lekkerder!

Lees ook:
Het favoriete recept van meester patissier Robert van Beckhoven

kerst stol

Zelf een kerststol maken: goed afwegen en geduld hebben

Het maken van een kerststol is niet echt moeilijk, wel is het belangrijk dat je de ingrediënten goed afweegt en vooral veel geduld hebt. Laat het deeg goed rijzen, dan wordt je stol luchtig en dat proef je! Benieuwd wat je allemaal nodig hebt en hoe je het maakt? 

Ingrediënten 

Voor het deeg

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 50 gram suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 1 ei
  • 1 theelepel kaneel
  • 250 gram (ongezouten) roomboter
  • 190 gram melk

Voor de vulling

  • 200 gram rozijnen (eventueel samen met cranberries)
  • 100 gram diverse noten (bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten en pecannoten)
  • 300 gram amandelspijs*

Overig

  • poedersuiker 
  • boter
  • bloem om te bestuiven

Bereidingswijze

1 dag van te voren:

  • Wel de rozijnen in lauwwarm water (of rum) gedurende een uurtje en laat ze vervolgens zo lang mogelijk uitlekken.
  • Start met het verwarmen van de melk, gist en 1 eetlepel suiker. Doe de melk en suiker in een pan en blijf roeren tot het lauwwarm is geworden. Laat ook de boter zacht worden. Doe vervolgens de bloem vermengd met kaneel in een kom en maak er een kuiltje in. Breek vervolgens een ei in de kuil en voeg dan de rest van de suiker en verwarmde melk toe. 
  • Strooi het zout op de rand van de bloem zodat het niet direct in aanraking komt met het gist. Doe de zachte boter ook in de kuil met melk, gister en suiker en begin dit door elkaar te roeren. Zodra het goed gemengd is voeg dan steeds een beetje van de bloem toe totdat je een mooi deeg krijgt. Het deeg blijft zacht en redelijk plakkerig. 
  • Strooi wat bloem op je werkblad en ook op je handen. Kneed het deeg zodat de gluten geactiveerd worden en het elastisch wordt. Dit duurt een paar minuten, niet langer. Doe het deeg in een kom en dek het af met plastic folie. Laat het 10 -15 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de noten fijn. Druk het deeg plat en verdeel de rozijnen en noten erover. Kneed vervolgens het deeg en de vulling goed door elkaar. Dek het weer af en laat het een half uurtje rijzen.  
  • Vorm de spijs tot een lange rol. Bestrooi het deeg weer met wat bloem en rol het uit tot een ovaal. Hou de zijkanten dik en in het midden wat dunner. Hier komt ook de rol spijs. Sla het deeg over de rol heen zodat de spijs bedekt is met deeg en je de typische stol vorm krijgt. Bak de stol gedurende 50 minuten. Smelt wat extra boter en bestrijk de stol ermee. Tot slot, bestuif het met poedersuiker voor een feestelijk effect. Ook zorgt dit er samen met de gesmolten boter voor dat de stol niet zo snel uitdroogt.

Zelf amandelspijs maken

En nog een tip: maak je amandelspijs zelf of haal het bij de bakker, dat is echt zoveel lekkerder dan uit een pakje. Het blijkt namelijk dat de spijs in een stol vaak niet (geheel) uit amandelen bestaat, maar uit een combinatie van abrikoospitten en witte bonen. Het recept voor echte amandelspijs is heel makkelijk:

  • 150 gram amandelen (zonder de schil)
  • 150 gram kristalsuiker
  • ½ middelgroot ei,  geklutst
  • geraspte schil van een ¾ citroen
  • Doe alles bij elkaar in de keukenmachine en maal het fijn totdat je gewenste dikte en structuur hebt.  Is het te droog? Voeg dan nog een kwart van het geklutste ei toe.

Eet smakelijk!

Lees ook:
Recept voor hazelnootschuimgebak van Robert van Beckhoven