fbpx

De zin van een bucket list: een levenslijst met jouw wensen

zwemmen met dolfijnen

Een bucket list (of levenslijst) is een lijst van dingen die je nog wilt doen voordat je doodgaat. Maar wat is het nut van deze verlangens op papier zetten? En waarom geeft het zo’n heerlijk voldaan gevoel als je een activiteit van je levenslijst kunt afvinken? Hierom!

Lees ook:
Een hoofd vol gedachten: schrijf ze van je af

De zin van een bucket list

bucket lijst

Niet het zoveelste to-do lijstje

Niemand wil later op zijn sterfbed liggen met ‘had ik maar…’. Ook al denk je dat het jou niet overkomt; het gebeurt. Bij iedereen. Zeg nou zelf, aan ons dagelijkse takenlijstje komt toch nooit een eind? Bij elk item dat je afstreept, komen er weer drie bij. Als je denkt dat een bucket list het zoveelste to-to lijstje is, dan heb je het mis. Er zit namelijk veel meer achter (het maken van) zo’n levenslijst dan je denkt.

Schrijf het op!

Heb jij ook constant duizend en één wensen en ideeën in je hoofd? Schrijf ze eens op! Want, een doel dat niet is opgeschreven is een wens en blijft een droom. Het is een manier om je diepste verlangens onder woorden te brengen. Al helemaal nu we in theorie over de helft van ons leven zijn: dit is hét moment om dromen helder te hebben.

Kinderdromen

Het opsommen van dingen die je echt nog wilt doen in je leven, is eigenlijk een pure vorm van medititatie. Een soort gesprek met jezelf. Het laat je letterlijk met een afstandje naar je leven(sbehoeftes) kijken. Je zult merken hoeveel fantasie er vrijkomt als jij met pen en papier los mag gaan, specifiek over jouw dromen. Eigenlijk herontdek je je kinderdromen die je nu omzet in doelen met de kennis die je in je leven hebt opgedaan. 

Diepere betekenis

Grappig genoeg, komt bij veel mensen hun lijstje enigzins overeen. Er zit een diepere laag achter deze universele verlangens. Zou jij willen zingen in een koor of altijd nog eens mee willen doen aan een parade of demonstratie? Dat vertelt dit je dat je op zoek bent naar connectie met andere mensen. Zou jij van een hoge springplank willen duiken of nog altijd een keer alleen op reis willen? Dan ben je er aan toe om grip te krijgen op je angsten. Staat iets als ‘het Noorderlicht zien’ of ‘zwemmen met dolfijnen’ op jouw lijstje? Dan heb je de behoefte om jezelf te verwonderen.

Lees ook:
Huilen is goed voor je: en wel hierom!

Welke diepere betekenis kun jij ontdekken in jouw bucket list? Deel het met ons op Facebook.