fbpx

Een hoofd vol gedachten: schrijf ze van je af

schrijven gedachten

Ken je dat gevoel, alsof er vijfentwintig tabbladen tegelijk openstaan in je bovenkamer? Leeg je hoofd en schrijf het op! Met deze tips word je weer de baas over je eigen gedachten.

Lees ook:
Lesje knopen doorhakken: 5 inzichten

Een hoofd vol: schrijf het van je af!

1.  Schrijf je vrij

Het is bewezen dat je gedachten het puurst zijn als je ’s morgens wakker wordt. Wanneer je worstelt met bepaalde situaties of als je in een periode zit waar emoties alle kanten op schieten, kan het schrijven van morning pages je helpen: klaag, mopper en droom maar raak. Als het voor jou ’s middags beter werkt, doe je uiteraard dat. Resultaat: inzicht, overzicht, focus en rust in je hoofd. Hoe vaker je dit doet, des te meer momenten van synchroniciteit je zult ervaren. Pfff… een zucht van verlichting.

2. Doe een breindump

Bij een breindump schrijf je op wat je nog moet of wil doen; meer praktisch en concreet. Het gaat hier over handelen en actie ondernemen. Van onafgemaakte klusjes tot grote beslissingen of (on)mogelijke dromen. Het mag er net zo chaotisch uitzien als in je hoofd en hoeft van niemand netjes in een rijtje onder elkaar. Doe wat werkt voor jou: met kleurtjes, met lijnen of in een woordenweb.

3. Zoom uit

Pieker je nu nog steeds? Zet je leven dan eens op een denkbeeldige tijdlijn. Wat heb je de afgelopen tien jaar gedaan en hoe denk je dat je leven er de aankomende tien jaar uit gaat zien? Door je leven in een breder perspectief te zetten, kun je het van een afstandje bekijken. Je ziet ineens dat je al vaker voor dit probleem hebt gestaan of dat je dit in de toekomst nog vaak mee zult maken. Het kan er ook voor zorgen dat je je vervelende gedachten ineens niet meer zo serieus neemt. 

4. Maak een planning

Nu je weet wát je wilt, is het fijn om voor jezelf helder te krijgen wannéér je dit wilt en wat je hier voor nodig hebt. Zo zorg je er voor dat je doelen behaald worden en niet slechts dromen zullen blijven. Een (reële) planning geeft houvast en zorgt voor rust in je hoofd. Laat de planning ‘controleren’ door een partner of familielid of spreek hardop uit wat je van plan bent. Zo kom je er sneller achter of dit gaat werken en het juiste pad voor jou is.

Lees ook:
6 slaaphoudingen die iets zeggen over je karakter