Voer jij wel eens goed gesprek met jezelf als je alleen bent? Of is het dan vooral onzin die je uitkraamt? Niks om je voor te schamen, we doen het allemaal. Maar waarom praten we eigenlijk hardop tegen onszelf?
Hardop praten
We zijn de hele dag door in gesprek met onszelf, tot ergernis aan toe. Onzin? Nee. Zelfgesprekken hebben een duidelijke functie, vooral als je ze hardop voert. Hardop denken helpt om zaken te ordenen en ons brein efficiënter te laten werken. Als een soort wegwijzer die al je gedachten structureert.
5 verschillende soort gesprekken met jezelf
Focussen
Denk eens terug aan je kindertijd, wanneer je voor het eerst zelf je schoenen strikte. Je brabbelde dan iets als: ’En dan maak je van de linkerveter een lus, eerst bovenlangs dan onderlangs’. Het praten zorgde voor een zekere focus en controle. Nu we ouder zijn, werkt dit principe nog steeds hetzelfde. Ook als je iets kwijt bent, helpt het om het voorwerp hardop te zeggen. Zo worden de visuele eigenschappen in je hersenen geactiveerd.
Aanmoedigen (of commentaar geven)
Alle gedachten die door ons hoofd spoken, worden eerst door een filter gehaald. De gedachten die we hardop uitspreken, zijn ‘goedgekeurd’ door ons brein op relevantie. Daarna kan hier een ‘actie’ aan gehangen worden. Op deze manier kunnen wij onszelf net datgene ‘wijsmaken’ wat we graag gebeurd willen hebben en is dus de mindset (toon) waar je voor kiest. Deze heeft veel invloed op hoe we ons voelen én gedragen. Als je constant kritisch en veroordelend bent, kom je in een negatieve spiraal. Maar andersom werkt het ook. Als je denkt in kansen en oplossingen, heeft dat een postief effect op je acties. Vandaar ook het werkwoord ‘zichzelf moed inspreken’.
Geruststellen
Als je uitspreekt waar je je druk over maakt, heeft dat een kalmerende werking. Je pratende ‘ik’ helpt je piekerende ‘ik’ bij het oplossen van je problemen. Je bent dus zelf in staat om je gedachten te verhelderen. Hardop praten helpt dus tegen opkroppen en plaatst de zaken in perspectief. Bovendien kunnen we beter achterhalen hoe we écht iets over denken of welke emoties we voelen. In je hoofd is het nog een ongebreideld herspensinsel en uit je hoofd (uitgesproken) is het ineens een waarheid. Je kunt je emoties in een vakje plaatsen.
Herhalen
Oefening baart kunst. Er gebeurt iets in je hersenen als je op een contructieve manier tegen jezelf praat en dat een aantal keer herhaalt. Hardop praten versterkt je geheugen.
Tip:
Als je voorafgaand aan een supermarktbezoek je gewenste boodschappen een aantal keer hardop uitspreekt, is de kans kleiner dat je de producten vergeet. Want om iedere dag een papieren boodschappenlijstje op te stellen, hadden we geen tijd toch?
Fantaseren
En dan is er nog het laatste soort zelfgesprek: fantasietaal, waar niemand als alleen jijzelf iets van begrijpt en geen touw aan vast te knopen valt. En je je rot zou schamen als ook maar iemand dit zou horen. Of dat een functie heeft? Nah… alleen dat je zeker weet dat jij ook maar een mens bent!