fbpx

3x tips voor een online dagje uit    

Online vermaak_bezoek het louvre online

Online een museum bezoeken, de archieven induiken of je favoriete serie terugkijken? Het zijn zomaar een paar dingen die je kunt doen via internet. SeniorWeb geeft drie tips voor nog meer online vermaak.

1. Bezoek online een museum  

Heb je altijd al dat ene schilderij in het Rijksmuseum, de Hermitage of het Louvre willen zien, maar kan dat nu niet vanwege de huidige maatregelen?
Ga op pad met Google Arts & Culture en wandel virtueel door deze, of talloze andere musea. In totaal staan tienduizenden werken online. Op eenzelfde manier zoals Google Maps werkt, wandelt u door duizenden musea.

Elk voorwerp is voorzien van een informatiepagina waarop u meer leest over onder andere de titel, het materiaal dat gebruikt is en de kunstenaar. Daarnaast kunt u tot in detail inzoomen op de kunstwerken, zodat u echt alles goed kunt bekijken. En dat terwijl u niet gestoord wordt door andere museumbezoekers. Welk museum gaat u bezoeken?

Wilt u meer weten over Google Arts & Culture? Lees dan het artikel ‘Virtueel een museum bezoeken

online vermaak

2. Digitaal de archieven in

Af en toe is het best leuk om even terug in de tijd te gaan. Gewoon om te zien hoe het er vroeger ook alweer uitzag of hoe bepaalde zaken vroeger gingen. Waar we eerst altijd letterlijk naar een gebouw moesten om de archieven te bekijken, kunnen we tegenwoordig achter de computer, tablet of smartphone kruipen en veel archieven online bezoeken. Een aantal archieven die je online kunt bezoeken: 

  • Het Nationaal Archief: dit archief bevat allerlei andere archieven (onder meer van de Rijksoverheid en documenten en afbeeldingen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van Nederland). 
  • De Beeldbank WO2: dit archief bevat het beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. 
  • De Collectie Spaarnestad: deze collectie is het grootste fotoarchief van Nederland op het gebied van pers- en documentairefotografie.  
  • Het Beeldarchief Rijkswaterstaat: in dit archief vind je foto’s, film- en videofragmenten van waterbeheer, werk in uitvoering, infrastructuur, milieu, verkeer en vervoer, landschap, recreatie en historie. 

Lees het artikel ‘Duik de digitale archieven in’ voor meer informatie over online archieven.

3. Online tv kijken

Heb je een aflevering van je favoriete serie gemist, wil je die ene film graag zien of wil je op zoek naar oude televisiefragmenten? De mogelijkheden van online tv kijken zijn eindeloos. We zetten een aantal opties voor u op een rij:

  • YouTube: op YouTube kun je allerlei video’s van vroeger opzoeken, maar u kunt er ook op zoek gaan naar uitlegvideo’s of bijvoorbeeld sportfragmenten of andere televisiefragmenten. 
  • NPO Start: met NPO Start kijkt u programma’s van alle publieke omroepen terug of volgt u deze live.  
  • Netflix, Videoland, NLZiet, Disney+ en Pathé Thuis: deze aanbieders bieden je, tegen betaling, de mogelijkheid om films en series te kijken. Veel van deze aanbieders brengen ook eigen series en films uit, de zogenoemde originals.

In het artikel ‘Via internet films en series kijken’ lees je nog meer opties om online tv te kijken.

Lees meer over een online dagje uit