fbpx

Een beugel op latere leeftijd: ‘Blij dat ik ’t gedaan heb!’

beugel latere leeftijd

Een beugel is allang niet meer alleen iets voor tieners. Ook volwassenen kunnen ervoor kiezen de boel recht te laten trekken. Hoe is het om als volwassene bij de orthodontist te lopen? Dick en Bettien, twee ervaringsdeskundigen, vertellen het je.

Lees ook
Beugels bij volwassenen 

Ervaringsverhalen beugel op latere leeftijd

Dick (55): ‘Straks geen problemen’

“Ik ben echt blij dat ik het gedaan heb”, zegt Dick. Een paar jaar geleden besloot hij dat het tijd was voor een beugel. “In mijn studententijd ben ik een keer hard gevallen en toen is mijn kaak gebroken. Een boventand is verschoven en in de loop der jaren vergroeide dat steeds erger. Mijn tandarts vertelde me dat ik daardoor op latere leeftijd, 60 of 70 plus, weleens last van mijn gebit zou kunnen krijgen. Dat was doorslaggevend voor mij.”

Metalen slotjes

“Ik kreeg metalen slotjes op de tanden en kiezen in m’n bovenkaak. Echt lang heeft het niet geduurd, misschien iets meer dan een jaar. Ik had eigenlijk nooit last, alleen de eerste paar dagen voelde het wat ongemakkelijk. Verder ging de hele rit probleemloos. Wel moet ik nu soms terug naar de tandarts omdat ik nog retainers heb. Ik weet niet of iedereen die krijgt, maar ik moet ze altijd blijven dragen. Het zijn een soort ijzeren staafjes aan de achterkant van je tanden. Die houden de boel op z’n plek. Anders zouden de tanden terugkeren naar hun oude stand. Maar die retainers gaan weleens los. Zo eens in de twee jaar. En dan moet ik ze even laten vastzetten. Of ik rare reacties heb gehad? Nee, nooit. Alleen maar geïnteresseerde vragen. Het is een fijn idee dat ik hierdoor in ieder geval later geen problemen ga krijgen. En dat het er nu ook nog netjes uitziet is mooi meegenomen.”

Bettien (52): ‘Je gebit is altijd in beweging’

“Mijn tanden en kiezen stonden altijd al heel strak op elkaar. Heel moeilijk schoon te maken. En toen ging ook nog één van mijn voortanden draaien. Volgens de ortho is je gebit je hele leven in beweging. Bij mij bewoog het een beetje té veel. Ik had echt last van die draaitand en bovendien vond ik het lelijk. Op foto’s hield ik altijd mijn mond dicht. Toen bleek dat ik een deel van de kosten door de verzekering vergoed kreeg, besloot ik het te wagen.”

Beter schoonmaken

“Ik wilde zelf graag metalen slotjes omdat ik dacht: ‘Als ik ’t dan doe, wil ik het meteen ook goed doen’. Mijn kinderen hebben ze ook gehad, dus ik was er wel al een beetje bekend mee. Brackets zijn lekker sterk en er kan veel kracht op gezet worden. Dat is in het begin wel even vervelend. Je hebt dan een paar dagen een rotgevoel. Maar het voordeel is dat het wel goed gebeurt. En het ging bij mij ook snel: na negen maanden was het helemaal klaar. Ik ben ontzettend blij dat ik het gedaan heb. Ik kan het nu veel beter onderhouden. Met een beetje geluk doe ik nu lekker lang met mijn eigen tanden en kiezen.”null