fbpx

Elektrische fietslease: een fiets van de zaak

elektrische leasefiets

Woon jij binnen 20 km van je werk dan kun je in principe op de fiets naar je werk. Maar bezweet en uitgeput aankomen, dat is voor werknemers vaak een no-go. De oplossing: een elektrische fiets. En wel eentje die je kan leasen van je baas. Prima deal toch?

Lees ook:
Elektrische fiets: zo beweeg jij je veilig door het verkeer

Elektrische fietslease

Fiets van de zaak

Auto’s van de zaak bestaan al een tijdje. Maar voor de fietsende forens met een woon-werk afstand tussen de 15 en 30 kilometer bestaat nu ook de optie om te leasen. Per 2020 is een nieuwe regeling in het leven geroepen, waarbij je voor nog geen tientje per maand een e-bike least via je werkgever. Als je de ouderwetse fiets gewend bent, ben je in een mum van tijd op werk. Een e-bike is hét ideale alternatief voor overvolle treinen en (snel)wegen die vast staan door de files. 

Even uitrekenen

Krijg je via je werk een fiets, dan betaal je jaarlijks 7% bijtelling. Dit houdt in dat je 7% van de waarde van de leasefiets bij je inkomen optelt. Daarover betaal je belasting volgens de belastingschijf waarin je inkomen valt. Stel dat jouw leasefiets €2500 kost, dan betaal je per jaar een kleine €80 (aan extra belasting) als je inkomen in het belastingtarief van rond de 40% valt. 

Leasen gunstig?

Een fiets leasen via je werkgever klinkt aantrekkelijk. Zo rijd je relatief goedkoop op een op een elektrische fiets. Had je een reiskostenvergoeding? Dan vervalt deze wel, als je compleet overstapt op de fiets. Zeker als je wat verder van je werk woont, bijvoorbeeld 20 km, kan een reiskostenvergoeding gunstiger zijn dan een fiets via je werkgever. Gebruik de rekentool van de Fietsersbond om te kijken wanneer een leasefiets gunstiger is.

Lees ook:
Zo vind jij een e-bike die bij je past