fbpx

Elektrische fiets? Zo beweeg jij je veilig door het verkeer

Op de elektrische fiets

Fietsen is lekker, fietsen is gezond en fietsen op een elektrische fiets is simpelweg heerlijk! Je vliegt vooruit, komt toch aan je beweging en laat de auto steeds vaker staan. Maar soms gaat ‘ie wel érg hard, die elektrische fiets. En dan is een ongelukje toch zo gemaakt. Met de volgende tips beweeg jij je soepel én veilig door het verkeer.

Lees ook
Zo vind je de e-bike die bij je past

De cijfers liegen er niet om, het aantal fietsers dat een ongeluk had met ernstig letsel is vorig jaar gestegen. Maar liefst 46.800 fietsers moesten worden behandeld op de spoedeisende hulp, waarvan de mensen die reden op een elektrische fiets vaak zwaarder gewond waren. De verwachting is dat het aantal ongelukken alleen maar toeneemt. Dat meldt VeiligheidNL.

‘Dat overkomt mij niet,’ zul je nu misschien denken. Maar omdat je natuurlijk écht niet zit te wachten op een fietsongeluk en ongelukken vaak uit onverwachte hoek komen kun je de volgende tips ter harte nemen.

Veilig fietsen op je elektrische fiets doe je zo

1. Ken je fiets

Vroeger hoefde je echt niet na te denken over je fiets: je stapte er op en reed weg. Met een elektrische fiets ligt dat minder voor de hand. Hij zal er niet zo een-twee-drie met je vandoor gaan zodra je hem aanzet, maar techniek vraagt wel om enige kennis. Laat je daarom goed informeren bij de aanschaf van een elektrische fiets en oefen rondom huis rustig wat rondjes voordat je echt de weg op gaat.

2. Denk aan je snelheid

Voor een elektrische fiets is de maximaal toegestane snelheid vastgesteld op 25 kilometer per uur. Bedenk je goed in welke situatie deze snelheid wel of niet reëel is. Rijd je op een dijk of door de polders voor een flinke toertocht en is de verkeerssituatie overzichtelijk? Dan kun je lekker doorrijden. Zijn er veel medeweggebruikers dan is het raadzaam je snelheid aan te passen. Een automobilist kan jouw snelheid bijvoorbeeld heel moeilijk inschatten.

elektrische fiets

3. De afstelling van je fiets

Om veilig te kunnen fietsen is het belangrijk dat je makkelijk van je zadel kunt stappen. Het advies van de fietsersbond is om het zadel van een elektrische fiets zelfs wat lager te zetten dan je normaal zou doen. Ook kun je eens goed naar pedalen kijken van je trappers. Glij je daar op? Koop dan speciale pads die meer grip bieden.

4. Hulpmiddelen

Gooi eventuele schaamte overboord als je hulpmiddelen overweegt die jouw veiligheid – en daarmee ook die van medeweggebruikers- vergroot. Denk hierbij aan een fietshelm wanneer je vaak hoge snelheden rijdt of je je onzeker voelt. Ook een spiegel is helemaal niet gek op een elektrische fiets, tegenwoordig zijn er ook hele vlotte exemplaren te koop.

Wij zijn benieuwd, hoe ervaar jij jouw veiligheid op de elektrische fiets?

Lees ook
Ga toch fietsen, vooral na je 50e