fbpx

Emotie-eten: zo stop je met het wegeten van je problemen

chocolade emotie-eten

Betrap jij jezelf weer eens met een zak chips, een emmer ijs of een chocoladereep in de hoop dat het je troost geeft? Wat het probleem ook is, helaas ligt het antwoord nooit in de voorraadkast. Emotie-eten: waarom doe je het en hoe kom je er van af?

Lees ook:
Aromatherapie: je emoties in balans met etherische oliën

Eten is emotie

Herken je dat, als je in een Spaanse droge worst bijt dat je je in gedachten weer even waant op het terras aan de Costa del Sol? En dat je dat extra koekje bij de koffie altijd kan goedpraten ‘omdat het gezellig’ is. En wat gaf je moeder je als je op je knie was gevallen? Juist ja, een snoepje voor de pijn. Eten roept emotie op. Eten verzacht. Eten is genieten en een moment van bezinning. Totdat eten je laatste redmiddel wordt, wanneer je je depressief, verdrietig of nerveus voelt. 

Zo stop je met emotie-eten

emotie eten

Erken je emoties

Stap 1 is nog altijd: ontdek wat je dwars zit. Wanneer je een (vr)eetbui voelt opkomen, probeer dan eerst even bij jezelf na te gaan: waar komt deze drang om te eten vandaan? Waar voel ik me vervelend over? Ook al weet je dat eten niet de oplossing gaat bieden, de trek in het lekkere eten zal er niet minder door worden; je had het idee immers al in je hoofd. Maar hey, je bent eerlijk tegen jezelf geweest en dat is heel belangrijk.

Maak een gezonde voorraadkast

Weet je waar je zwaktes liggen? Bij de een zal het de zwarte Doritos chips zijn en bij de andere een reep Toblerone. Maar voor alletwee geldt: haal het niet in huis. We begrijpen, een lege voorraadkast is net zo ongeschikt als een woonkamer zonder planten. Stop je voorraadkast daarom vol, maar dan met gezonde dingen. Dan heb je in ieder geval een gezond alternatief in huis voor de momenten dat je écht ontzettend graag iets wilt eten.

Drink in plaats van eet

Soms verwart ons hoofd honger met dorst. Probeer het maar eens als je ontzettend veel trek of zin hebt om te snaaien: drink een paar glazen water en kijk of je nog steeds zoveel zin in eten hebt. Water, thee en kokoswater kunnen helpen om het emotie-eten te stoppen. Zet de volgende keer een pot van je favoriete thee of maak dit exotische kokosdrankje en probeer dit als je cheat food te zien.

Verwen jezelf met andere dingen

Tot slot zijn er natuurlijk talloze andere dingen waar we onszelf mee kunnen verwennen. Leg jezelf eens (letterlijk) in de watten door een beauty-avondje met jezelf te organiseren: verzorg je haar met dat haarmasker dat al veel te lang op zich laat wachten, lak je nagels, epileer je wenkbrauwen en masseer je gezicht. Zelfliefde is de sleutel!

Lees ook:
Hormonen horror: Niet met de volgende tips!