fbpx

Energiebesparing: 3x duurzame tips voor in huis

energiebesparing huis

We mogen met z’n allen wel wat liever zijn voor onze aardbol. Eén van de meestgenoemde voornemens voor 2021 is dan ook het leiden van een groener bestaan. Maar waar beginnen we? Thuis! Met deze drie tips voor energiebesparing maak je je huis duurzamer én je portemonnee blij.

Lees ook:
Wintertijd: weg ermee of juist niet?

Energiebesparing voor in huis

1. Zonneboiler

Een gezin van vier mensen verbruikt gemiddeld ruim 160 kuub water per jaar, dat is dus honderdzestigduizend colaflessen gevuld met water. (Bron: Nibud) Met een zonneboiler zouden we ongeveer de helft minder energie voor warm water gebruiken. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat voor warm water. Om een zonneboiler in jouw huis te plaatsen, moet je denken aan €3000,- voor een gemiddeld huishouden. De overheid beloont deze energiebesparing, waardoor je een mooi subsidiebedrag terugkrijgt.

2. Waterbesparende douchekop

Een andere manier om (warm) water te sparen, is om minder lang te douchen. Om je een handje te helpen met deze nieuwe gewoonte, kun je een waterbesparende douchekop laten installeren in je douche. Deze bespaart zowel geld als water: jaarlijks 7500 liter warm water en bijna 44 m3 gas. Dat is de aanschaf van twintig euro bij een bouwmarkt wel waard. 

3. Warmtepomp

De voorspelling is dat we over dertig jaar volledig gaan stoppen met het gebruik van aardgas. Bij de verbranding van deze fossiele brandstof komt namelijk CO2 vrij, wat schadelijk is voor het milieu. Vrijwel alle Nederlandse huishoudens moeten op den duur dus anders gaan stoken. Het huis warm krijgen kan gelukkig ook zonder aardgas. Een warmtepomp vermindert al een groot deel van de CO2-uitstoot, want de pomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. De aanschaf is even een uitgave, waarbij de prijs van een bodemwarmtepomp kan oplopen tot wel €20.000,-. Gelukkig komt ook hier de overheid je weer flink tegemoet en stimuleert deze groene vooruitgang. Ook jou scheelt het honderden euro’s per jaar. Katsjing!

Lees ook:
Een natuurlijke tuin: 3 tips voor duurzaam tuinieren