fbpx

Ezelsbruggetjes voor zomertijd en wintertijd

klok verzetten

Een uurtje langer slapen of juist een uur eerder op? Het blijft voor veel mensen maar verwarrend, die overvang van de wintertijd naar de zomertijd en andersom. Onthoud een van de volgende ezelsbruggetjes en je hoeft er niet langer over na te denken.

Lees ook:
Wakker door de wekker, is dat wel gezond?

Ezelsbruggetjes voor zomer- en wintertijd

ezelsbruggetjes wintertijd zomertijd

Ezelsbruggetjes voorkomen verwarring

Omdat we twee keer per jaar de klok verzetten is het soms wat verwarrend wanneer de tijd een uur vooruit gezet wordt en wanneer achteruit. In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart om 02:00 uur gaat de zomertijd in. Dat betekent dat we een uurtje korter kunnen slapen, maar dan ga je maar een uurtje eerder naar bed. De kroegen zijn toch dicht.

Onthoud een van de volgende ezelsbruggetjes en je vergeet het niet meer

  • In de WINtertijd WIN je tijd
  • Winterdagen zijn korter, zomerdagen langer
  • Korte broeken korter slapen, lange broeken langer slapen
  • In het VOORjaar gaat de klok een uurtje VOORuit
  • Gaat het weer achteruit, dan gaat de klok ook achteruit
  • Spring forward, Fall back, is een Engels gezegde
ezelsbruggetje langer slapen

Voer voor discussie

De zomertijd is – evenals de wintertijd een half jaar geleden – weer volop voer voor discussie. Experts verschillen van mening over het al dan niet afschaffen en tegenwoordig wordt er zelfs op hoog niveau (door de Europese Commissie) gediscussieerd.

Een half uurtje

De nieuwste inzet komt van het platform Weeronline. De meteorologen van het weerbureau suggereren om de klok een half uur te verzetten in plaats van een uur. Vooralsnog kun je er op rekenen dat het aankomend weekend een uurtje langer licht blijft ’s avonds. Toch een lichtpuntje in deze donkere dagen!

Lees ook:
Slaaptips: zo val je makkelijk in slaap