fbpx

Gat in de hand? Deze inzichten verkleinen je koopdrang

koopdrang mode

Kopen, kopen, kopen: onze maatschappij is er op ingericht. Met name kleren hebben we in overvloed. Maar is dat eigenlijk wel nodig of kunnen we ook met minder? Het is een mindset. Zo zorg je ervoor dat je je koopdrang verkleint. 

Lees ook:
Kleding weggooien? 4x wat je kunt doen met je oude kleren

Gat in de hand?

sale koopdrang

De feiten op tafel

We kopen steeds meer kleren en we dragen ze minder vaak: fast fashion. In vijftien jaar tijd is de verkoop van kleding meer dan verdubbeld. De gemiddelde Nederland koopt zo’n 46 kledingstukken en gooit er 40 weg: totaal onnodig en heel slecht voor het milieu. Deze feiten geven een goed beeld waarom:

  • Voor het maken van kleding is heel veel water nodig. Voor één spijkerbroek al gauw 8000 liter.
  • Naast water zijn er ook nog grote hoeveelheden aardolie, kunstmest, landbouwgif, verf en andere chemicaliën nodig.
  • Kleding gemaakt van polyester of nylon, is eigenlijk gewoon plastic. Bij het wassen spoel je iedere keer hele kleine stukjes plastic weg die uiteindelijk in de zee terechtkomen.
  • Minder dan één procent (!) van onze weggegooide kleding wordt gebruikt om opnieuw kleren van te maken. 13 procent ervan recyclen we tot isolatiemateriaal, schoonmaakdoekjes en matrasvulling. Het overige deel komt op de vuilnisbelt terecht.

Koop tweedehands

Je kunt simpelweg zo min mogelijk nieuwe kleren kopen en langer hetzelfde dragen. Als je toch graag andere kleren wilt, ga dan voor tweedehands en gooi oude kleren niet in de vuilnisbak maar geef ze weg aan vrienden, familie of het Leger des Heils voor een tweede leven van je kleding. 

Kies voor ‘langzame mode’

Langzame en eerlijke mode is de tegenhanger van fast fashion, dat het gros van de modewereld (denk aan winkels aan H&M, Primark en C&A) produceert: slechte kwaliteit kleding die goedkoop geproduceerd wordt en in grote hoeveelheden op de markt komt. Het resultaat: we kopen er veel van maar raken er ook weer snel op uitgekeken. Je kunt dus veel beter kiezen voor mode die op een eerlijke manier en met duurzamere grondstoffen is gemaakt. Eerlijk betekent: geproduceerd met oog voor degenen die onze kleding maken. De iets hogere prijzen, die ook meteen gepaard gaan met een betere kwaliteit, zorgen voor een rem op onze koopdrang.

Lees ook:
Minder plastic afval produceren doe je zo