fbpx

In 5 stappen naar een gestructureerd leven

gestructureerd leven

Wie heeft het tegenwoordig niet druk? Druk lijkt het nieuwe normaal, ondanks dat corona ons allemaal even op de rem zette. Om die drukte moeiteloos te kunnen handelen is het slim om wat structuur aan te brengen. Daarmee creëer je rust in je hoofd en lijkt chaos ineens ver weg. Wel zo fijn! Maar… Waar begin je? Wij geven je graag wat praktische tips voor een gestructureerder leven.

Lees ook:
9x waarom een ochtendritueel belangrijk is

Je hoofd leeg met Trello

Een vol hoofd zorgt voor stress. Een te vol hoofd kan zelfs gevaarlijk zijn. En een burn-out, dat wil niemand, toch? Daarom is het goed om met regelmaat je hoofd te legen. Onze gouden tip: Trello. Een website en app waarmee je heel eenvoudig verschillende lijstjes bijhoudt. Je kunt dit voor je werk inzetten, maar zeker ook voor je privéleven. Maak een lijst met reminders, met dingen die je nog moet doen, maar bijvoorbeeld ook met dingen waar je blij van wordt. Die lichtpuntjes in ons leven worden namelijk zo snel weer vergeten. Door ze op te schrijven en nog eens terug te lezen gaat je mind weer stralen. Goed tegen de stress!

Sta een half uur eerder op

Dit klinkt voor velen misschien niet als de tip die je horen wilt, maar effectief is hij wél! Door een half uur op te staan creëer je eigenlijk gewoon extra tijd in je dag. Tijd die je kunt inzetten voor dingen waar je naar eigen zeggen anders niet aan toekomt, of waar je geen tijd aan wilt besteden. Je huis opruimen, mediteren, lezen… Zie dit half uur in de ochtend als een cadeautje: deze tijd is helemaal van jou, zonder te hoeven haasten.

Stop met multitasken

Iets wat heel veel mensen doen, maar wat funest is voor je mind: multitasten. We denken soms dat we alles tegelijk kunnen, maar feit is dat multitasken juist zorgt voor extra stress. Je doet veel langer over een taak als je tussendoor even je appjes bekijkt of overschakelt naar Facebook of Instagram, al is het maar voor twee minuten. Veel effectiever werk je als je je focus houdt op één taak. Daarmee bereik je dus veel meer in een dag en ervaar je minder druk of stress in je leven.

Maak een ruime planning

Nog een valkuil waar veel mensen intrappen: een planning maken die zó vol is dat je hem eigenlijk nooit helemaal kunt afronden. Gevolg: elke dag weer een teleurgesteld gevoel. Terwijl dat niet nodig is, want zo vergeet je de taken die je wél hebt afgerond die dag. Zorg daarom dat je eerder een te ruime planning maakt dan een te krappe planning. Daarmee creëer je elke dag een gevoel van trots. En mocht je dan toch tijd over hebben, kun je alvast doorpakken met taken van de volgende dag. Wedden dat je anders naar jezelf gaat kijken!

gestructureerd leven

Lees ook:
5x zo blijf je fit en gezond in quarantaine