fbpx

Het is 1 april! Daarom maken we grappen op deze dag

april kikker

1 april, kikker in je bil, die er niet meer uit wil… Deze dag staat in het teken van grappen maken en anderen in de maling nemen. Waar komt deze traditie vandaan? Daarvoor duiken we terug in de Oudheid.

Lees ook:
Vrijdag de 13e: zo kom je de dag door

Daarom maken we grappen op 1 april

Over de hele wereld kent men een grappendag. In Duitsland heet het Narrentag. In Amerika is het April Fool’s Day. De Russen vieren Dyen Doeraka (letterlijk: de Dag van de Dommerik) en in Spanje en Latijns-Amerika doen ze niet aan 1 april, maar hebben ze op 28 december iets wat erop lijkt. De allereerste 1 april – hoe wij ‘m kennen – stamt uit de Middeleeuwen. Maar wanneer precies, daar zijn verschillende theorieën over.

De edelman en zijn knecht

In naslagwerken uit 1539 zijn teksten gevonden van dichter Eduard de Dene waarin stond dat een edelman zijn knecht op ‘den eersten April’ heen en weer stuurt voor absurde boodschappen, zogenaamd ter voorbereiding op een huwelijksfeest. Maar de knecht heeft dit plannetje door. Daarom eindigt de slotzin van iedere strofe met ‘ik ben bang dat je me voor de gek probeert te houden’. 

De inname van Den Briel

In Nederland geloven we dat de traditie is ontstaan in Den Briel. Toen op 1 april 1572 het stadje door de Watergeuzen werd veroverd van de Spaanse overheerser Alva en dat kwam compleet als een verrassing voor hem. De Watergeuzen grapten dat Alva toen zijn bril verloor, was de grap. Snap je ‘m? Den Briel, Bril… Misschien is hun nederlaag ook wel de reden waarom de Spanjaarden niet aan 1 april doen?

Vroeger was 1 april nieuwjaarsdag

Of hebben we de grappendag toch te danken aan de invoering van de Gregoriaanse kalender in Frankrijk? Paus Gregorius XIII besloot in 1582 dat de kalender gewijzigd moest worden. Hij schafte de Juliaanse kalender af en verplaatste nieuwjaarsdag van 1 april naar 1 januari. Onder het volk ontstond er een traditie van grappen en grollen rondom de oude nieuwjaarsdag. Je werd dan uitgenodigd voor een nieuwjaarsfeest die uiteindelijk helemaal niet gehouden werd. Best grappig, toch?

Bron: Quest

Lollige dag vandaag!

Lees ook:
Zo word je een gelukkig mens