fbpx

Het vlindereffect: hoe jij de wereld positief kunt veranderen

vlindereffect

Het wapperen van de vleugels van een vlinder in Brazilië zou maanden later een orkaan in Texas kunnen veroorzaken. “Ja ja”, horen we je denken. Het is wel degelijk zo dat jouw acties invloed hebben op de toekomst. Dit is de filosofie achter het vlindereffect. Hoe kun je dit effect inzetten om de wereld stap voor stap te verbeteren?

Lees ook:
Lopen dingen anders dan verwacht? Zo ga je er mee om

Zo werkt het vlindereffect

zomertijd blij

De steen in het water

Je weet nog wel wat er gebeurt als je een steentje in het water gooit: het hele wateroppervlak komt in beweging. Dit is een simpel voorbeeld van een kleine actie die een hevige verandering tot stand brengt. Iedere gedachte, ieder woord en iedere beweging is als een steen die in het water wordt gegooid. Een voorbeeld in de praktijk is wanneer je iemand een complimentje geeft. Dit kan net het zetje zijn waardoor diegene zijn zelfvertrouwen (terug)krijgt en een tal van acties in gang zet. Iets met olievlek, hetzelfde principe.

De wet van aantrekking

Jij kunt de wereld van je dromen vormgeven door in de wereld te stoppen wat je er zelf graag uit zou halen. Positief denken trekt positiviteit aan. En ook; hoe meer liefde jij verspreidt, des te meer liefde je zult ontvangen. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het heeft alles te maken met waar je de focus op legt.

Plant de juiste zaadjes

Nu is het jouw beurt. Wees de vlinder. Wees de steen in het water die het wateroppervlak ontregelt.  Doordat jíj bestaat, oefen je invloed uit op bepaalde systemen. Een fijn gegeven toch? Soms bereik je veel en soms bereik je weinig, maar heb je wel veel veroorzaakt. Wanneer je je bestaan op deze manier bekijkt, is het mogelijk dat je je minder nutteloos voelt en dat je je belangrijk voelt in deze wereld. Dit kan je helpen om met negatieve gevoelens zoals stress om te gaan.

Be the change you wish to see in the world

Mahatma Gandhi

Lees ook:
5x zo blijf je positief in zware tijden