fbpx

Hoe de coronatijd het weerbericht beïnvloedt

weerbericht coronatijd

Valt jou ook op dat het weerbericht nogal wispelturig en onbetrouwbaar is de laatste tijd? Dat het de volgende dag zou gaan regenen en er uiteindelijk geen wolkje aan de lucht te bekennen is… Dit merken we vooral in de lockdown-periodes. Toeval? Nee, lees snel wat erachter zit.

Lees ook:
Typisch Hollands: grappige weerspreuken

Invloed op het weerbericht

Het antwoord is: vliegtuigen! Of eigenlijk een gebrek daaraan. Vliegtuigen zorgen onder andere voor de enorme vracht aan weergegevens waarmee weercomputers gevoed worden. Nu deze voertuigen massaal aan de grond stonden door de wereldwijde coronacrisis, is de kwaliteit van de berekeningen van bekende weermodellen sterk achteruit gegaan. Het blijkt dat de weersverwachting op korte en langere termijn duidelijk minder goed is dan wanneer er wél vliegtuigwaarnemingen worden gebruikt.

Satelliet Aeolus

Het Europees weerinstituut werkt sinds januari met een nieuwe weersatelliet: Aeolus. Deze satelliet kan op meerdere plaatsen en op verschillende hoogtes in de atmosfeer de windsnelheid- en richting meten. Helaas kan deze satelliet slechts kleine stukken van de atmosfeer tegelijkertijd ‘scannen’, in tegenstelling tot vliegtuigen.

Weerballon

Zogenoemde weerballonnen worden wel nog steeds de lucht ingestuurd. Door het oplaten van een ballon met een radiosonde worden weergegevens als temperatuur, windsnelheid en -richting gemeten tot 12 km hoogte. Normaal gesproken wordt er eenmaal per dag een weerballon opgelaten. Totdat er beperkter luchtverkeer plaatsvindt, stuurt het KNMI twee keer per dag een weerballon de lucht in om de weersverwachting zo betrouwbaar mogelijk te houden. Ook de weerdiensten van landen als Zweden, Finland en Hongarije doen hier aan mee.

Lees ook:
Vier de 4 Hollandse seizoenen: je leven in balans