fbpx

Hoe ga je om met zij die anders denken over de maatregelen?

Voor de een zijn de corona maatregelen heilig, de ander heeft er lak aan. In de praktijk blijkt dat 1,5 meter afstand houden niet altijd gemakkelijk is. Hoe ga je er mee om als je zelf strikt bent, maar je medemens niet? (Of anders om)

Lees ook:
4 tips voor reuring in de stille zomer

Hoe ga je om met mensen die anders denken over de maatregelen?

afstand maatregel

1. Accepteer andermans keuze

De een houdt liever drie meter afstand, de ander gaat er wat losser mee om. De een lijdt aan huidhonger, en de ander springt een gat in de lucht dat er niet meer langer gezoend hoeft te worden. Iedereen is anders. Belangrijk is om andermans keuze te accepteren. Vraag of je iemand mag passeren en laat de ander blijken dat je bereid bent afstand te bewaren.

2. Aanspreken op onwenselijk gedrag mag

Aanspreken op onwenselijk gedrag mag, maar houd het altijd zakelijk en vriendelijk. Als we communiceren, reageren we vaak op de lading en niet op de inhoud. Dus hóe iemand iets zegt in plaats van wát iemand zegt. Kies zorgvuldig je woorden en spreek  vanuit jezelf met de ik-boodschap. Bijvoorbeeld: ‘Voor mij is deze afstand goed, vind je dat oké?

3. Maak er geen discussie van

Nederland is een koppig volkje: iedereen vindt er het zijne van. Maar dat betekent niet dat jou wil de wet is. Wil je boze blikken en conflicten buitenshuis sparen? Dan kun je maar beter de 1,5 meter niet bediscussiëren. Op straat is deze afstand nou eenmaal de maatregel, waarbij veel mensen zich veilig voelen en houvast creëren. Wat er binnen de muren van je eigen huis gebeurt, dat mag je zelf bepalen.

Lees ook:
Naar het buitenland? Ervaar het vakantiegevoel dichtbij huis