fbpx

Jezelf beter leren kennen: 3 dingen die je gaan helpen

koffie jezelf

Stel jezelf eens de vraag: wie ben ik? Ook al loop je al vijftig jaar op de wereld rond, de vraag (of het antwoord) is nooit te laat. Dit zijn volgens Tibor Olgers de drie belangrijkste middelen om jezelf beter te leren kennen.

Lees ook:
Coaching: ook voor mij? De twijfels op een rijtje

Jezelf beter leren kennen

coaching ego

1. Zelfreflectie 

‘Zonder zelfkennis ben je zo kansloos’, zegt Tibor Olgers. Volgens hem gaat het je stappen verder helpen als je goed weet wat je competenties zijn – en die van de mensen om je heen – en welke absoluut niet. Vraag eens aan je vriend(in) of collega waar diegene goed of geïnteresseerd in is. Door dit van elkaar te weten en met elkaar te onderzoeken, zul je zien dat je contact veel meer gaat opleveren. Met zelfreflectie ga je actief aan de slag met je keuzes en je gedachtes, door deze bijvoorbeeld iedere dag op te schrijven.

2. Stilte momenten inbouwen

Stilstaan zou één van de belangrijkste activiteiten van je dag moeten zijn, volgens Tibor. Maar in plaats van actief focussen op je op je gedrag of de buitenwereld, keer je je naar binnen en luister je naar wat je lichaam aangeeft. Met mediteren gaat je vaak met een opdracht aan de slag, zoals een ademhalingsoefening of visualisatie. Maar een stilte moment kan ook wandelen zijn of een kopje thee drinken.

3. Coaching

Volgens Tibor ontstaat er in ons leven – maar ook in de natuur – automatisch een hiërarchie van competentie. De een is in een bepaald gebied al verder ontwikkeld dan de ander. We kunnen dus van elkaar leren en moeten daar ook zeker gebruik van maken. Wil je ergens beter in worden? Ga dan op zoek naar een coach die jou specifiek op dat gebied kan helpen. Als je ergens op oefent, kun je er op vertrouwen dat het zijn vruchten af gaat werpen. Onthoud dat competentie altijd komt bovendrijven!

Lees ook:
Edith Eger: ‘Het is ontzettend belangrijk om van jezelf te houden’