fbpx

In je eentje op stap: het verrijkt je leven

alleen op stap

De een moet er niet aan denken, de ander vindt het heerlijk: alleen een uitstapje maken. Denk aan een mooie reis die altijd al op je lijstje stond, een museumbezoek, concert of lekker uit eten gaan. Dit is waarom in je eentje op stap gaan een verrijking is.

Lees ook
6 tips om nieuwe vrienden te maken als volwassene 

In je eentje op stap

Ga jij weleens alleen eropuit? Nee? Dat is niet gek. Tijd alleen doorbrengen is nog steeds iets waar een sociaal stigma op rust: alsof je eenzaam bent. En hoewel ieder mens andere mensen om zich heen nodig heeft om gelukkig te zijn, ons geliefd en gesteund te voelen, kan een verrijking zijn om zo nu en dan alleen op stap te gaan.

in je eentje op stap

Blij met jezelf

Alleen zijn heeft een aantal voordelen. Zo ben je alleen verantwoordelijk voor jezelf en hoef je dus geen rekening te houden met de wensen van een ander. Je kunt doen wat je wil en wanneer je maar wil. Steeds wanneer jij de bewuste keuze maakt voor wat jíj wil voel je je een stuk sterker en onafhankelijker, iets wat je ook weer meeneemt in het contact met andere mensen.

Zelfkennis

Denk je net dat je jezelf wel kent zo rond je 50e, blijkt dat er toch nog van alles in jezelf te ontdekken valt! In je eentje een mooie reis maken biedt bijvoorbeeld veel gelegenheid om te reflecteren op jezelf. Wie ben je, waar sta je voor? Daar hoef je niet eens voor te mediteren: je ontdekt gaandeweg vanzelf waar jij blij van wordt, wat energiegevers- en vreters zijn. Dat neem je mooi mee naar huis!

Ont-moeten

Niks moet en alles mag! Dat kan aanvoelen als een heuse bevrijding voor wie een druk bestaan leeft en dagelijks omringd is door andere mensen. Je hoeft geen wasjes te draaien, geen vuilnis buiten te zetten of klusjes in huis te doen. Er is geen baas die van jou verwacht dat je je zaken op orde hebt. Als jij alleen op stap gaat hoef je helemaal níks, uitgezonderd van datgene waar jij op dat moment zin in hebt. Tip: laat je telefoon ook lekker in je zak, op stil. Het ding is er voor noodgevallen en niet om onrust of enige gêne te verbloemen.

Nieuwe mensen leren kennen

Alleen iets ondernemen betekent niet dat je niet met andere mensen in contact mag komen. Sterker nog: je ontmoet waarschijnlijk juist nieuwe mensen. Mensen die ook nog eens dezelfde interesses hebben. Voel overigens niet de druk van een levenslange vriendschap: een kopje koffie of een avondje kletsen met een biertje kan ook gewoon leuk en inspirerend zijn.

Lees ook:
Reis je alleen? Deze vijf landen zijn veilig voor solo-reizigers