Kritiek kan lastig zijn. Te horen krijgen dat je chaotisch bent, terwijl dankzij jou het eten op tijd op tafel staat, de kinderen op hun sportclub verschijnen, je doelen op werk wél haalt en de cadeautjes voor de verjaardag van je beste vriendin klaarliggen. Soms lijkt het nooit goed genoeg. Het is best fijn om te weten dat het misschien helemaal niet aan jou ligt. Aimée Floris coacht met Excel Yourself mensen vanuit hun kernkwaliteiten en laat je zien hoe je met kritiek kunt omgaan.
3 tips: met kritiek omgaan
1. Ontdek van wie het probleem is
Als je bepaalde kritiek krijgt, bedenk dan voor jezelf dat het iets is wat de ander blijkbaar vindt. Ervaart de ander het als een probleem, dan is het niet jouw maar zijn probleem. Stel je hebt een gesprek op je werk of binnen je vriendengroep en iemand vraagt: ‘maar waarom doe je dan je mond niet open? Waarom kom je niet voor jezelf op?’. Vaak hebben mensen op zo’n moment het idee dat ze voor zichzelf moeten opkomen of voor hun plekje moeten vechten, terwijl ze daar helemaal geen zin in hebben. Dan is het goed om na te gaan of dat ook wel zo is. Misschien had de ander gewoon iets kunnen zeggen, zodat jij dat niet hoeft te doen.
2. Blijf bij je eigen normen en waarden
Als een ander kritiek geeft, bedenk dan voor jezelf of dit voor jou ook een probleem is en of je er last van hebt. Zou je het een volgende keer anders aanpakken? Stel een ander zegt dat je altijd zo chaotisch bent of tien dingen tegelijk doet. Voor sommige mensen werkt dat juist heel goed, terwijl een ander het misschien heel onoverzichtelijk vindt. Maar als jij daar geen last van hebt, waarom een ander dan wel? Het is belangrijk om te onthouden dat je niet altijd aan de norm van een ander hoeft te voldoen. Het is namelijk helemaal niet erg om een beetje chaotisch te zijn, zolang jij je daar goed bij voelt.
3. Zo haal je er iets voor jezelf uit
Het woord kritiek heeft over het algemeen een negatieve lading, maar het kan ook veel omvattend zijn. Je kunt er namelijk ook iets voor jezelf uithalen, dat je vervolgens kunt gebruiken als handvat. Stel een vriendin zegt dat je best wel bent aangekomen of raad je aan om beter voor jezelf te zorgen. Dan kun je ook de vraag terugstellen: hoe zou jij dat doen? Dan blijft het niet bij iets wat fout is, maar vraag je om positieve feedback hoe het ook anders kan. Door een wedervraag te stellen, krijg je vaak een antwoord dat de kritiek in een bepaalde zin weer afzwakt. In eerste instantie vat je het misschien heel persoonlijk op en in tweede instantie denk je: ‘dat zijn dus eigenlijk dingen waar iedereen tegenaan loopt’.
Lees ook:
Het geheim van gezond oud worden