fbpx

Leef jij met aandacht? Zo raast je leven niet aan je voorbij

leven met aandacht

Heb jij ook het gevoel dat het leven aan je voorbij raast? De quote van John Lennon slaat de spijker op zijn kop: Life is what happens to you when you’re busy making other plans. Als je met aandacht durft te leven, zul je merken dat je de juiste flow bereikt die jou door het leven leidt.

Lees ook:
Lopen dingen anders dan verwacht: Zo ga je ermee om

Zo raast je leven niet aan je voorbij

Leren om sterker aanwezig te zijn in het ‘nu’ vraagt veel geduld en oefening. Misschien herken je wel van die periodes dat je veel in je hoofd zit om wat voor reden dan ook. Je vervalt in oude, niet werkende patronen als je je blijft vastklampen aan het verleden of juist te veel bezig bent met de toekomst. Voor je het weet heb je een kort lontje, eet je ongezond en veroordeel je jezelf daar weer op en beland je in een vicieuze cirkel. Elke keer dat je ruimte schept in de stroom gedachten, groeit je contact met het nu.

Que sera, sera

We hebben de neiging om voortdurend in de gaten te houden of alles wel naar onze wens is, of het overeenkomt met onze verwachtingen, en of het niet beter kan. Het is heel vermoeiend om steeds de situatie te willen veranderen. Laat maar lekker gaan, zoals het gaat. Of zoals het liedje van Doris Day gaat: Que sera, sera. Whatever will be will be…

Probeer niet te oordelen

Wanneer je iets ziet, probeer dan niet meteen te bedenken of het mooi of lelijk is. Kijk er gewoon naar, zonder oordeel. Je hersenen willen graag alles labelen en in een hokje stoppen. Door steeds te denken en te oordelen, mis je het huidige moment.

Blijf in een hoge frequentie

Stuiten we op vervelende gevoelens, zoals pijn, verdriet of angst? Dan gaan we automatisch op zoek naar een oplossing. Bij praktische problemen zoals een lekkende dakgoot werkt deze oplossingsgerichte houding prima. Maar bij gevoelens ligt het net iets anders. De kunst van leven met aandacht is om niet voortdurend te vechten tegen wat je niet wilt. Hoe harder je tegenstribbelt, hoe meer aandacht je legt op het negatieve. En wat je aandacht geeft groeit, dus vul zelf maar in… 

Doe een emotionele check-in

Of je dat bonte wasje wel of niet hebt gedraaid? Niet belangrijk. Of je de planten hebt water gegeven? Ook niet belangrijk. Of je vandaag al genoeg liefdevolle gedachten hebt gehad? Mega belangrijk. Er zijn hele andere afvinklijstjes waar je je mee bezig kunt houden en uiteindelijk zorgen voor meer ruimte en rust in je hoofd. Ga dagelijks na of je genoeg aandacht hebt geschonken aan de volgende zes punten: grenzen, verbinding, empathie, liefdevolle gedachten en digitale detox.

Lees ook:
3x oefeningen voor zelfacceptatie: je bent goed genoeg