fbpx

Lekkere streekproducten uit alle provincies

streekproducten 2

Streekproducten, we kennen er allemaal wel een paar. Maar heb jij enig idee waar de Kosterworst vandaan komt, of aan welke provincie de Weespermoppen toebehoren? Wij zetten per provincie een typisch streekproduct op een rij.

Lees ook
7x dingen waar Nederlanders goed in zijn

Deze streekproducten kennen we in Nederland

Bij een streekproduct denk je wellicht al snel aan Goudse kaas, of Friese Beerenburg. Toch zijn dit volgens de Europese Unie géén streekproducten. Om een streekproduct te kunnen voeren moet het aan een aantal labels voldoen, zoals productie in een bepaalde streek volgens een bepaald proces en een traditionele specialiteit. In de volksmond worden deze regels echter niet zo gehanteerd, en gaat men veel meer uit van producten die in de regio gemaakt én veel geconsumeerd worden.

Limburg


Limburg staat bekend om veel meer dan haar lekkere vlaaien. Zo is de provincie grondgebied van een aantal grote bierbrouwerijen en is een Nonnenvot een klein soort gebakje in de vorm van een knoop. Dit gebakje wordt alleen gegeten en gemaakt rondom Carnaval.

Noord-Brabant

Denk aan Brabant en je denkt aan het Brabants worstenbroodje. Ook de Bossche bol is een typisch streekproduct en wel uit de stad Den Bosch.

Zeeland

Een origineel Zeeuws snoepje is de Zeeuwse Babbelaar, verpakt in een wit-blauw blik met afbeelding van Zeeuwse dame erop. Daarnaast koop je bij iedere bakker in deze provincie wel een Zeeuwse bolus. Een bolus is een rol van witbrooddeeg die door de bruine suiker is gehaald.

Noord-Holland

Ooit gehoord van de Duivekater? Dit is een traditioneel feestbrood dat oorspronkelijk tijdens feestdagen wordt gegeten. Het wordt bij traditionele bakkers nog steeds gemaakt en verkocht. Een ander product dat je bij de bakker in deze provincie vindt zijn Weespermoppen, lekkere zachte koekjes.  Ten slotte zijn ook de Beemsterkaas en Zaanse mosterd echte producten uit de provincie.

Zuid-Holland

O, O, Den Haag! Deze stad heeft het welbekende Haagse Hopje, een donkerbruin snoepje met een koffieachtige maar ook zoete smaak. Iets anders wat van origine uit de provincie Zuid-Holland komt (maar inmiddels wel landelijk wordt gemaakt) is de Kapsalon. Dit frietje, bedekt met kebab, sla, kaas, knoflooksaus en sambal is bedacht in Rotterdam.

Streekproducten 1

Groningen

Een heel beroemd streekproduct uit Groningen is de Eierbal. Een Eierbal is een gekookt ei in een laagje ragout en een krokant jasje. Dit product kent zijn oorsprong net na de Tweede Wereldoorlog, omdat het goedkoop en voedzaam was. Het staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst van immateriële dingen. Een ander bekend product uit Groningen is de Groninger koek. De koek stamt al uit de 17e eeuw en is een variant op de Deventer koek.

Friesland

Friesland is de provincie van de zoete streekproducten. Een bakker in Friesland die geen suikerbrood verkoopt kan zijn zaak wel sluiten. Dit is namelijk een écht product van deze streek. Inmiddels wordt het ook op tal van andere plekken en zelfs in de supermarkten verkocht, maar een echt Fries suikerbrood onderscheidt zich door het dubbele volume aan suiker (40%). Andere Friese lekkernijen zijn Fryske dúmkes  (‘Friese duimen’), en Oranjebrood. Beide zijn koeksoorten met een anijsachtige smaak.

Gelderland


De provincie Gelderland is rijk aan fruitboomgaarden waar de sappigste appels en peren groeien. Wie kent het stripfiguurtje Flipje niet, die op menig jampotje prijkt?
Zoete lekkernijen uit Gelderland zijn o.a. de Tielse kermiskoek en Arnhemse meisjes.

Drenthe

Helemaal in het begin hadden we het al over Kosterworst. Dit is een worst die extra wordt gedroogd en daardoor harder is. Boerenwafels zijn beschuiten, overgoten met ei en melk die worden gebakken in de koekenpan om vervolgens voorzien te worden van een rijkelijke laag bruine suiker. Een gerecht dat typisch is voor deze provincie.

Overijssel


Met stipt op nummer 1 staat hier de Deventer koek. Dit is een soort ontbijt/kruidkoek die al eeuwenlang wordt gemaakt. Inmiddels zijn er tal van variaties op. Een jonger streekproduct is de Vechtdalse wijn. In het Vechtdal zijn diverse wijngaarden waar frisse witte wijn wordt geproduceerd. Sterrenrestaurants als De Librije en zelfs ons koningshuis schenken deze wijn.

Utrecht


De stad Utrecht kent net als Den Bosch een typische lekkernij van chocolade. In dit geval heten ze ‘Domtorentjes’ en worden ze slechts door één bakker in de stad gemaakt. Een Domtorentje is een bonbon van pure chocolade, gevuld met luchtige chocoladevulling.

Flevoland

Urkse dikkoek is een cake-achtige koek die gemaakt wordt van spek, meel, rozijnen en eieren en die doorgaat voor hartig met een zoete twist (of andersom).

Lees ook
5x dagje uit in Nederland, deze steden zijn onverwacht leuk