fbpx

5 x dagje uit in Nederland: deze steden zijn onverwacht leuk

Bij het plannen van een stedentrip zoeken we het toch al snel over de grens. Maar wist je dat Nederlandse steden ook verrassend leuk kunnen zijn? Een weekendje aan zee, Maastricht of Groningen hebben we allemaal wel eens gedaan. Maar je zult je verbazen hoeveel prachtstadjes je toen voorbij bent gereden. Bekijk hier welke steden onze favorieten zijn voor een dagje uit!

Lees ook:
5 x verrassende stedentrips in eigen land

Deze Nederlandse steden zijn onverwacht leuk

Het voordeel van deze steden? Als je ’s morgens vroeg vertrekt kun je in één dag alle ‘trekpleisters’ meepakken hebben én ’s avonds weer in je eigen bed liggen. Klein maar fijn!

Dagje uit in Dordrecht

Of onder de Dordrechtenaren ook wel ‘Dordt’, een van de oudste steden van Nederland. Aan absolute must-see is het belangrijkste monument van Dordrecht: de Grote Kerk, waar je boven – na een flinke klim – een prachtig uitzicht hebt. Ook kent Dordrecht veel interessante musea: Huis Van Gijn, Het Hof van Nederland, Nationaal Onderwijsmuseum en Het Dordrechts Museum waar vanaf begin december een grote tentoonstelling plaatsvindt over mode in de kunst. Wil je de natuur rondom Dordrecht ontdekken? Stap dan op de Waterbus. De Waterbus neemt je met fiets en al mee. Je kunt uitstappen bij de Biesbosch, Papendrecht en Kinderdijk of meevaren naar de Rotterdamse havens. 

Dagje uit in Zutphen

Als je Zutphen binnenrijdt, zul je meteen opmerken waar de stad zijn bijnaam aan te danken heeft. Zutphen, de ‘torenstad’. De toren van de Walburgiskerk steekt overal bovenuit en het centrum is omringd met nog een klein stuk intact gelaten stadsmuur. Binnen de muren stikt het van de charmante pandjes en verborgen hofjes. Psst… We verklappen er vast een voor je: Het Luthers Hofje. Oké, vooruit nog eentje dan: de Oude Bornhof, aan de Zaadmarkt. Neem een lekker kopje koffie of een stuk taart aan het mooie aanliggende terras en maak kennis met de rijke historie van Zutphen.

Dagje uit in Arcen

Deze plaats wordt ook wel de parel van Noord-Limburg genoemd: Arcen. Gelegen tussen de Duitse grens en rivier de Maas. Als je Arcen al niet kende van de mooie fiets- en wandelroutes, ken je het wel van het populaire Hertog Jan bier. Als je van een ‘pilske’ houdt, is een bezoekje aan de brouwerij en zijn biercafé het meer dan waard. Wil je liever de natuur in? Er zijn verschillende routes uitgestippeld die je langs Het Zwarte Water voeren, een gevarieerd natuurgebied met heide, naaldbossen en oude veenputten. En als je goed om je heen kijkt en rustig blijft, kun je zomaar grazende Galloway-runderen tegenkomen!

Dagje uit in Meppel

Meppel wordt ook wel vergeleken met Amsterdam. Dit komt door de vele kleine grachtjes. Met de Meppeler toren en de vele pakhuizen is het rijke handelsverleden nog zichtbaar. Meppel zit vol met knusse kroegjes en terrasjes. Zo kun je bij Café De Beurs 16 speciaalbiertjes van de tap drinken. Of maak een stadswandeling met gids langs de vele mooie gevels en door de pittoreske straatjes. Als je het mooiste van het historische centrum wil meepikken, wordt de route van Wevershoek tot Everdoek aangeraden.

Dagje uit in Hoorn

Je moet echt een keer in Hoorn zijn geweest om te voelen waarom Hoorn zo bijzonder is. De flair van de Gouden Eeuw hangt door de hele stad heen. Hoorn was in de 17e en 18e eeuw een belangrijk centrum voor de Verenigd Oost-Indische Compagnie. In het Havengebied van Hoorn lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan: er ligt een replica van het VOC-schip ‘De Halve Maen’ aangemeerd. Neem ook eens een kijkje in het ‘kleine café aan de haven’. Juist, van het lied van Vader Abraham. De sterke zeemansverhalen zullen je daar nog steeds om de oren vliegen.

Lees ook:
5 mooie fietsroutes in Nederland