fbpx

Lessen in geduld: dankzij deze tips ben je minder ongeduldig

geduld wachten

Geduld is een schone zaak. Zodra je meer geduld in je systeem hebt, zul je snel merken dat je jouw leven minder gehaast en blijer leeft. Jelle Hermus broedt dagelijks op het leuke leven en deelt zijn geheim voor meer geduld.

Lees ook:
Dingen die tof zijn van ouder worden: je hebt meer geduld

geduld bankje winter

Geduld of een gebrek daaraan

Volgens Jelle is geduld is een overgave aan het moment zoals het is. Wie geduldig is kan leven zonder ontevredenheid, zonder haast en zonder te denken dat het moment anders zou moeten zijn. Want dát is het hele punt van (een gebrek aan) geduld: we dénken dat een situatie anders moet zijn en dat denken geloven we.

De kracht van gedachten

“We nemen onze gedachten zo serieus. Als je je constant laat meeslepen door de inhoud van je gedachten, bijvoorbeeld dat te laat komen een ramp is, is het heel moeilijk om met je aandacht in het moment te blijven. Je wil immers dat er NU iets veranderd.” Met zo’n gedachte is volgens Jelle overigens niet veel mis. “De kunst is om hem niet voor waarheid aan te nemen. Observeer hem en laat hem vervolgens passeren als wolken in de lucht.”

geduld

Geduld kost weinig moeite

Hij vervolgt: “Wie geduldig is merkt dat het leven vaak wel op z’n pootjes terecht komt. Door constant te ‘duwen’ verbruik je veel energie en bereik je weinig. Geduldig zijn kost minder moeite.” In zijn boek ‘Leven met de wind mee’ omschrijft hij het idee alsof je plotseling de wind in de rug krijgt. “Leven vanuit acceptatie en geduld helpt je door het leven te stromen met minder moeite en meer plezier.”

Jelle’s tip voor meer geduld

Wie wil leren geduldiger te zijn mag dus oefenen om een moment te omarmen zoals het is. Je kunt er immers weinig aan veranderen. Jelle heeft nog een gouden tip:

“Begin met een dagelijks meditatiemoment van een paar minuten. Focus je met je aandacht op je ademhaling. Het is beter om dagelijks een kort moment van aandacht te pakken dan af en toe een hele lange. Je merkt al snel hoe je meer geduld, acceptatie en kracht ontwikkelt.”

Jelle deelt dagelijks heerlijke levenslessen op zijn website soChicken.nl. Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief krijg je wekelijks een vrolijke dosis inspiratie voor een lichter leven.

Jelle Hermus
Afbeelding: Ⓒ Pieter Pennings

Lees ook:
Omdenken is denken in mogelijkheden