fbpx

Let op voor teken! De teek is heel actief deze zomer

We zitten momenteel midden in het tekenseizoen. Experts waarschuwen dat teken zeer actief zijn deze zomer. De parasieten dragen niet alleen de Lyme-bacterie bij zich maar ook steeds vaker het TBE-virus.

Lees ook:
5 planten die muggen verjagen

De teek heel actief deze zomer

Tekenencefalitis is een virus dat wordt overgedragen door teken. Als je ziek wordt, ervaren de meeste mensen milde klachten zoals griepachtige verschijnselen, maar in enkele gevallen kan het leiden tot hersenvliesontsteking of ontsteking van het ruggenmerg. Het TBE-virus komt steeds vaker voor in Europa; in Nederland is het nu in 9 van de 24 GGD-regio’s aangetroffen.

teek bos

Tekenbeet behandelen

Ben je in de natuur geweest? Controleer jezelf en je (klein)kinderen dan op teken; vooral de oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en achter de oren. Verwijder de teek met een tekentang of puntig pincet. Maak het wondje daarna schoon met alcohol. Hoe sneller een teek na de beet verwijderd wordt, hoe kleiner de kans is op een besmetting met de borreliabacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De snelheid van verwijderen is nog belangrijker bij het TBE-virus, omdat deze besmetting veel sneller plaatsvindt na een beet.

Draag je steentje bij

Ja, er zijn momenteel veel teken in het bos. Maar laat je er niet van weerhouden om naar het bos te gaan. Kleed je goed en kijk elkaar daarna goed na. Én draag je steentje bij aan het opkrikken van de biodiversiteit. Doordat deze afneemt, krijgen parasieten de kans om zich te vermenigvuldigen. Of anders gezegd: doordat er steeds minder eksters, kraaien, spreeuwen en steekmieren zijn vanwege ontbossing, vervuiling en verstedelijking blijven er meer teken in leven. Het is dus belangrijk om goed voor de natuur te zorgen. In het bos en in jezelf. Hoe je hiermee begint? Zo!

Lees ook:
Alles over de processierups: tips tegen de jeuk