fbpx

Luister je wel? 3x zo leer je beter luisteren

We hebben allemaal een stel oren gekregen, maar hoe goed gebruik je deze nu écht? In een wereld die bol staat van lawaai is het waardevol om te luisteren naar je omgeving, naar de mensen om je heen én het allerbelangrijkste: naar jezelf. 

Zo leer je beter luisteren

Naar je omgeving

De eerste stap naar het worden van een goede luisteraar is aandacht schenken naar hetgeen waar we ons soms opzettelijk voor afsluiten: de wereld om ons heen. Wij gewoontedieren raken makkelijk gewend aan onplezierige geluiden. Denk maar aan je schelle wekker of piepende magnetron. ‘Geen probleem’ houden we onszelf voor. En zo gaat het de hele dag door: we zijn er wel, maar we horen niets. Maar wat als je nu eens kritisch kiest wát je je oor wilt laten ontvangen?

Opdracht 1: bewust verbinding maken

Trek eropuit. Of het nou in de stad of op het platteland is, in de duinen of aan de kust: stem eens af op de geluiden in de omgeving. Vogels die met elkaar communiceren of misschien wel met jou. Wanneer je contact maakt met de wereld om je heen, heb je dan ook het gevoel dat de wereld contact maakt met jou? Voel je dat je bewustzijn groter wordt? Neem deze sensatie eens serieus waar en neem het mee wanneer je de dagelijkse routine van je leven weer instapt.

Luisteren naar anderen

Heb jij er wel eens op gelet hoeveel jij in de rede valt of over je antwoord nadenkt terwijl de ander aan het praten is? Of luister je misschien té veel naar mensen naar wie je beter niet kunt luisteren? Al geloven we misschien dat we nú al goed zijn in luisteren, het is mogelijk om nog aandachtiger te luisteren naar degenen om ons heen. Wanneer we dat doen, kunnen de inzichten die ons medemens te bieden heeft verrassend en onverwacht zijn. 

Opdracht 2: wacht even met jouw zegje

Hoe sterk de aandrang ook is, probeer niet direct met eigen ervaringen op de proppen te komen als iemand zijn problemen deelt. Wat we ermee willen zeggen: je bent niet de enige. Hoe het overkomt: alsof je niet luistert en het verhaal van de ander je niet interesseert. Dat wil niet zeggen dat het nooit nuttig is je eigen verhaal te delen; het kan juist geruststellend werken. Maar geef de ander éérst de ruimte.

Naar jezelf

Om een klinkend bestaan te leiden, moeten we luisteren hoe het ritme van ons bestaan klinkt. En dat kan voor iedereen anders zijn. Velen van ons zijn gewend om advies in te winnen bij anderen. We beseffen niet dat wijzelf wijs genoeg zijn. Als je leert luisteren – en dus vertrouwen – op onze eigen hoogste wijsheid, zul je versteld staan van het advies dat we krijgen. Het zal soms simpeler, directer en luchtiger zijn dan ons normalere denken. 

Opdracht 3: 

Haal je een interactie of situatie voor de geest waarbij je het gevoel had dat je werd geleid; het vanzelf ging. Misschien was je wel verrast en dacht je ‘wijzer’ te zijn dan je normale zelf: het gaf je richting. Om beter te luisteren naar je innerlijke stem, kun je oefenen door deze dagelijkse op te schrijven.

Lees ook:
Lesje knopen doorhakken: 5 inzichten