fbpx

Op nieuwsdieet: maakt dat vrolijker?

dieet nieuws

Er gebeurt veel in de wereld. Vanaf de bank worden we dagelijks op de hoogte gebracht van alle zorgen in de wereld en nu natuurlijk vooral over hoe het Coronavirus zich ontwikkelt. De Zwitserse zelfhulpschrijver Rolf Dobelli stelt dat te veel nieuws volgen niet goed voor je is. Dan maar met z’n allen op nieuwsdieet?

Lees ook:
Een hoofd vol: schrijf het van je af

nieuws dieet

Op nieuwsdieet

Veel Nederland geven aan gewoon vertrouwen te hebben in de Nederlandse media. Hoewel media altijd een polariserend karakter hebben, dat invloed kan hebben op verschillende bevolkingsgroepen, blijkt dat in Nederland minder aan de hand dan in andere landen. Toch gaan ook steeds meer Nederlanders bewust en openlijk ‘op nieuwsdieet’. Niet alleen vanuit cynisme of wantrouwen: de belangrijkste reden is hun gemoedstoestand. Helemaal ontvluchten kan bijna niet, maar fors minderen wel: geen dagblad, tv-journaals en radionieuws meer.

Gelukkiger dan ooit

Wat suiker voor het lijf is, is nieuws voor het brein, stelt Dobelli in zijn nieuwe boek. Té veel nieuws volgen zou je concentratievermogen aantasten, stress verergen en is slecht voor het gevoel van controle over je leven. Hij schrijft dat hij al tien jaar geen nieuws meer volgt en ervaart daardoor een leuker mens te zijn geworden.

Breaking news

Dobelli hanteert wel een nauwe definitie van nieuws: de korte berichten die vaak onder de noemer ‘breaking news’ worden gepresenteerd. Lange stukken die de diepte ingaan tellen voor hem niet als ‘nieuws’ en die zoekt hij nog wel gericht op. Ook Facebook of andere gelijksoortige verzamelplekken voor is geen betrouwbare nieuwsbron. Jan en alleman kan daar op kwijt wat hij denk en berust vaak niet op feiten.Het is dus vooral belangrijk om kritisch te blijven op de bronnen waar je het nieuws vandaan haalt. Zo zijn RTL Boulevard of Shownieuws andere soort vergaarders dan De Wereld Draait Door.

Ervaringen

Mensen die al eens een nieuwsdieet hebben gevolgd, vinden dat ze er rustiger van worden, meer grip op hun eigen leven krijgen, en zichzelf vaak juist béter geïnformeerd vinden over de wereld. Vooral de negativiteit van veel nieuws is een veelgenoemde reden om te minderen of zelfs mijden. Rob (44): „Ik raakte bijna overspannen van al het slechte nieuws over aanslagen, oorlogen, klimaatverandering. Ik voelde me machteloos toen ik het nieuws wél volgde, want in mijn eentje kan ik geen oorlog voorkomen of milieuproblemen tegengaan. Ik voel me soms gezegend onwetend met mijn ‘monnikenbestaan’. Maar, het is de moeite waard: ik slaap nu beter en ben minder gestresst.”

Lees ook:
6 slaaphoudingen die iets zeggen over je karakter