fbpx

Slaapapneu: een slaapprobleem dat je beter niet kunt negeren

slaapapneu slapen trein

Krijg jij ook weleens van je partner te horen dat je enorm hard ligt te snurken? En heb je zelf het idee dat je juist heel lekker slaapt, maar ben je overdag best vermoeid? Misschien heb je last van slaapapneu, een aandoening waarbij je tijdens het slapen korte perioden stopt met ademhalen. Floris van ApneuCentrum Nederland legt uit wat slaapapneu precies is en hoe je er vanaf komt.

Lees ook:
6 slaaphoudingen die iets zeggen over je karakter

slapen bed

Slaapapneu – Stoppen met ademhalen

De meeste mensen met slaapapneu hebben niet zo veel last van de aandoening. Althans: niet als ze slapen. Vaak is het een partner die last heeft van het harde gesnurk of zich rot schrikt wanneer de ander stopt met ademhalen. “De meeste mensen met slaapapneu zijn in de veronderstelling dat ze heel goed slapen. Ze slapen vaak makkelijk in en slapen lang. Toch is de kwaliteit van slaap heel beperkt bij mensen met slaapapneu. Je krijgt er serieuze klachten van, beginnend bij vermoeidheid overdag met soms plots in slaap vallen tot gevolg. Een niet behandeld slaapapneu geeft ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten,” aldus Floris.

Wat is slaapapneu precies

Iemand met slaapapneu stopt meerdere keren per uur met ademen. “Tijdens de slaap worden onze spieren slap. Een groot deel van onze bovenste luchtwegen is ook spier en tijdens een apneu valt deze spier volledig dicht. De longen krijgen op dat moment nog wel een prikkel om door te ademen maar de luchtweg is geblokkeerd. Uiteindelijk krijgt het lichaam een prikkel waardoor de spieren weer op spanning komen en de luchtweg weer opengaat. Dan wordt er weer geademd. Zo’n ademstop kan wel vijftig keer per uur voor komen. Hoewel het lichaam een prikkel geeft om weer te ademen word je niet wakker. Je gaat slechts lichter slapen, maar rust daardoor minder uit.”

Klachten die kunnen optreden bij mensen met slaapapneu zijn:

’s Nachts:

  • Hard snurken
  • Stoppen met ademhalen
  • Wakker worden met het gevoel dat je stikt
  • Een droge mond
  • Veel zweten

Overdag:

  • Slaperigheid, zomaar in slaap kunnen vallen
  • Pijn aan gewrichten
  • Vergeetachtigheid
  • Hoge bloeddruk
  • Stemmingswisselingen
  • Hartklachten
slaapapneu slapen bed

Meer mannen dan vrouwen

Helaas voor mannen hebben zij vaker last van slaapapneu. Dat komt doordat mannen meer vetopbouw in de nek hebben. Een typische apneupatiënt is een vijftigjarige man met overgewicht. “Toch ziet een hele grote groep er totaal niet zo uit. Bij vrouwen is er bijvoorbeeld een enorme onderdiagnose,” weet Floris. Naar schatting zijn er ongeveer 600 duizend mensen die te maken hebben met slaapapneu, waarvan er zo’n 270 duizend worden behandeld.

Hoe kom je er vanaf?

Niet. Slaapapneu kan behandeld worden, maar dit is alleen symptoombestrijding. Gelukkig wel effectieve symptoombestrijding. “Welke behandeling wordt ingezet hangt af van een aantal factoren,” zegt Floris. “Samen met een medisch specialist kan een patiënt de keuze maken voor een speciale beugel, een kapje met luchtdruk over de neus of voor positie training. Ook leefstijlaanpassing kan helpen om klachten te verminderen. Denk hierbij aan een goed dag- en nachtritme, niet roken en matigen met koffie en alcohol.”

Denk jij dat je slaapapneu hebt of wil je weten of je een verhoogd risico hebt? Doe dan deze test. Meer informatie over slaapapneu en de behandeling daarvan vind je bij ApneuCentrum Nederland.

Lees ook:
De ins en outs van slaaprimpels