fbpx

Stop de tijd: televisie van toen

televisie toen

Ken jij deze nostalgische tv-fragmenten nog? Uit de tijd dat we nog met de hele familie voor de televisie (lees: immense beeldbuis) gekluisterd zaten. Wat is jouw favoriet?

Lees ook:
Nostalgie: woorden uit grootmoeders tijd, wie kent ze nog?

Televisie van toen

televisie vroeger

Swiebertje

Daar komt Swiebertje. Rare Swiebertje. Onze Swieber met zijn ingedeukte hoed. Wie kan ‘m nog moeiteloos meezingen? Vanaf de jaren ’50 zwerft Swiebertje ruim honderd afleveringen lang door de Nederlandse huiskamers. Geniet nog één keer van de onvergetelijke avonturen van Swiebertje met deze allerlaatste aflevering waarin Saartje (toen vertolkt door Riek Schagen) Swieber nog lang nastaart wanneer hij over het bospad in de verte verdwijnt:

Zeg ‘ns AAA

Zeg ’ns AAA: nostalgie ten top! Het volume wordt alweer omhoog gedraaid bij de eerste klanken van de begintune, zoals we dat vroeger ook altijd deden. Twaalf seizoenen lang ligt Nederland in de jaren ’80 dubbel om deze populaire comedyserie over de vrouwelijke huisarts Van der Ploeg en haar iconische huishoudelijke hulp Mien Dobbelsteen. Bekijk een aflevering uit 1986, waarin twee families last hebben van dezelfde tussendeur, maar niemand durft dat hardop uit te spreken:

Ren je rot

Hoe quizmaster Martin Brozius in een kleurrijk pak de schoolkinderen meerkeuzevragen stelde en daarna met de legendarische woorden “Reeehen jeeee rot!” het startsein gaf, dat herinnert iedereen uit die tijd zich nog. Een simpel maar vermakelijk quizformat gebaseerd op de Amerikaanse versie Runaround. Het was nota bene Brozius zelf die de naam Ren je Rot verzon! Bekijk een aflevering uit 1976:

Voor de vuist weg

Waar we tot voor kort DWDD hadden, was er toen ‘Voor de vuist weg’ met Willem Duys en de iconische vissenkom op tafel. Ook voor Matthijs van Nieuwkerk is deze presentator altijd een grote inspiratiebron geweest. De spontaniteit van de gesprekken maakte zijn programma, wat eigenlijk gewoon het prettige gevolg was van Duys die een hekel had aan voorbereiden en repeteren. Hij deelde graag zijn enthousiasme voor nieuw muzikaal talent. Bekijk hier het gesprek met de piepjonge Willeke Alberti uit 1964:

Pension Hommeles op televisie

‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen’ is één van de hits uit de serie Pension Hommeles, toentertijd de eerste echte dramaserie van Nederland. Een leuk feitje: Donald Jones die de rol van Dinky vervulde, was nog maar net in Nederland en was de taal nog niet machtig, toen hij de rol accepteerde. Hij leerde zijn teksten fonetisch, waardoor hij soms geen idee had wat hij zei. Beluister de leukste veertien liedjes uit Pension Hommeles:

Lees ook:
13x spullen die we massaal meenamen met kamperen