fbpx

De voordelen van een huis op wielen

huis op wielen

De Amsterdamse Daphne Gakes (34) woont alweer drie jaar fulltime in een huis op wielen: haar camper heeft ze omgetoverd tot woon- én slaapkamer en brengt haar van plek naar plek. Toch was dat voorheen wel anders: ze was bezitter van een dure woonboot in hartje Amsterdam, inclusief een complete kledingkamer en een overdosis aan schoenen, tassen en jurken. Inmiddels is haar leven 180 graden anders. Ze deelt met ons haar verhaal en de voordelen van wonen in een huis op wielen!

Lees ook:
Klein leven: deze vrouwen wonen in een busje of tiny house

Een kamer compleet ingericht als kledingkast: het typeert het luxe leven dat Daphne jarenlang leidde met haar toenmalige partner. Totdat die relatie stukliep. Ze moest op zoek naar een nieuwe woning, en dat valt in Amsterdam op z’n zachts gezegd niet mee. Daphne: “In een kort tijdsbestek ben ik drie keer verhuisd. Na elke verhuizing besloot ik weer een groot deel van mijn spullen weg te doen; zo’n gesjouw allemaal! Langzaamaan bleef er dus steeds minder over. Ik merkte dat ik steeds minder spullen écht nodig had.”

Wonen in een camper

Voor haar werk, waarbij ze het land doorreist om op het toneel te staan, leek het haar op een gegeven moment handig een camper aan te schaffen. “Ik moest steeds of laat naar huis rijden of een hotel boeken onderweg, dat ging me tegenstaan.” Langzaamaan bleef Daphne steeds vaker ook andere dagen in de week in haar camper slapen. “Spullen had ik inmiddels al bijna niet meer. En ineens dacht ik: waarom nog een dure woning in Amsterdam aanhouden? Wonen in een camper kan prima!”

huis op wielen
Afbeelding: Ⓒ Fotografie: Maarten Kadiks

Voordelen huis op wielen

Daphne kent inmiddels heel wat voordelen van een huis op wielen. Dit is wat ze ontdekte:

  • Je komt met zo’n campertje ineens op de meest mooie plekken van het land. In Friesland en Limburg heb ik vaak genoten van de stilte.
  • Tegelijkertijd kan wonen in een huis op wielen ook prima in de grote stad: in Amsterdam-Noord, het Amsterdamse Bos of Amsterdam-Zuidoost zijn heel wat fijne camperplekken te vinden.
  • Kom je er toch niet helemaal uit waar je met je camper naartoe kunt? Dan is de app campercontact een oplossing: hier staan alle camperplekken in heel Nederland op; van simpelweg een grasveld aan het water tot een dorpsplein waar je mag staan.
  • Het geeft je een vrij gevoel! Al wil ik daar wel meteen bijzeggen dat niet per se die camper dat vrije gevoel geeft, maar je mindset. Ook in een appartement waar dan ook in Nederland zou ik me vrij kunnen voelen. En anderzijds kun je je ook heel opgesloten voelen in een camper. Het is dus maar net hoe je erin staat.
  • Het leven is ineens een stuk goedkoper, zeker als je Amsterdamse woonlasten gewend bent…

Nadelen aan een huis op wielen

Zijn er dan ook nadelen aan een huis op wielen? Daphne, lachend: “Ja, zeker wel. Ik heb lang moeten wennen aan het primitieve leven vanuit een camper. Zo zijn stromend water en elektriciteit niet vanzelfsprekend; daar moet je héél zuinig mee omgaan. Als je water op is, moet je het immers ergens weer vandaan toveren. Daar moet je dus wel echt rekening mee houden. Veel mensen spreken beseffen dat niet.” 

Op dit moment staat Daphne op een kruispunt: ze is zwanger en betwijfeld of het leven in een camper met een kind haalbaar is. “In het begin, met zo’n baby’tje, kan dat natuurlijk best. Maar als mijn kind groter wordt, wil ik wel meer ruimte hebben, ook voor mezelf. Hoe en waar, dat ben ik nu aan het onderzoeken. Een tiny house, dat lijkt me wel wat voor ons!”

Lees ook:
Deze mensen wonen op 20 vierkante meter