fbpx

Vrede sluiten met je lichaam: zo accepteer je je lichaam

lichaam vrede

Een haat-liefde relatie, dat is wat veel vrouwen met hun lichaam hebben. Het ene moment kijk je tevreden in de spiegel, en het andere moment houdt de zelfkritiek maar niet op. Een grote les voor ons allen is: ben eens wat liever. Blijtijds interviewde Meghan is Mindful, expert op het gebied van body acceptance en geeft oefeningen mee.

Lees ook:
De banaan als superfood: dit is wat het met je lichaam doet

Vrede sluiten met je lichaam

lichaam accepteren

Waarom vinden vrouwen het zo moeilijk om hun lichaam te accepteren?

“Dat gaat ver terug, naar de tijd dat wij vrouwen met elkaar moesten ‘strijden’ om een goede man te treffen; we waren afhankelijk van hen. Ik kan me voorstellen dat dit tot grote competitie kon leiden tussen vrouwen, wat ervoor zorgt dat we elkaar nog wel eens willen afkraken en extra streng naar zichzelf gaan kijken.”

Ah, dus zo ontstond het schoonheidsideaal dat we nu nog steeds kennen?

“Ja, iedere tijd kent een bepaald beeld waar een vrouw aan moe(s)t voldoen volgens de maatschappij. Althans, zo voelt dat! Wij vrouwen groeien op met het idee dat we moeten zijn zoals modellen eruit zien in de modeblaadjes. Dit zorgt voor gedachtes als: ik ben niet goed genoeg, niet mooi genoeg, niet sexy genoeg, niet gezond genoeg of niet genoeg gewild. Dat is natuurlijk niet waar, we zijn namelijk allemaal anders en dat mogen we vieren!”

We zijn allemaal anders en dat mogen we vieren! 

Meghan is Mindful

Wat was voor jou de ommekeer?

“Ik denk niet dat er één stap of één ommekeer is. Het is een proces waar je doorheen gaat en ik vind het niet realistisch om te denken dat je binnen een maand van je lichaam kunt houden; het lukt me soms nog steeds niet! Het belangrijkste dat ik me realiseerde: ons lichaam is extreem bijzonder. Dankzij ons lichaam leven we. Ik ben gaan houden van mijn stevige Keltische benen. Het laat iets zien van mijn afkomst en daarnaast… heb ik benen! Ik ben ontzettend dankbaar dat mijn lichaam gezond is en mij het leven kan laten ervaren! Dit lichaam is waar je het mee moet doen en het is prachtig!”

Welke inzichten kun je ons meegeven?

Inzicht 1: Je lichaam is een boodschapper

“Als jouw lichaam symptomen van een kwaaltje of ziekte vertoont, dan moeten we dit niet als vervelend zien maar juist als een teken dat ons lichaam ons iets wil vertellen. Ik heb jarenlang acné gehad en ik heb het nog steeds op een regelmatige basis. Ik vond dit altijd ontzettend irritant maar ik ben me nu gaan realiseren dat mijn lichaam mij iets probeert te vertellen. Als ik dierlijke producten in mijn lichaam krijg ontstaat er acné. Mijn lichaam vindt dierlijke producten niet leuk en dat is waarom er een reactie ontstaat. Wees dankbaar voor het feit dat jouw lichaam met je wil praten en je iets probeert te vertellen!”

Inzicht 2: Vet is niet slecht

“Ons lichaam slaat vet op om zwaardere dagen door te kunnen komen, het is een soort reservetank, net als in auto’s. Wij hebben als maatschappij verzonnen dat mensen met meer vet ongezond zijn en veroordelen mensen met een maatje meer daarom ook makkelijk. Misschien dat een bepaald gewicht op een gegeven moment niet goed meer is voor onze organen, maar ik denk dat we ontzettend panisch zijn voor een grammetje meer of minder vet aan onze buik. Ik vind dat we de lading rondom het hebben van een maatje meer of minder best mogen laten vallen. Zullen we in plaats hiervan vieren dat iedereen mag zijn hoe hij of zij wil zijn?”

Zo accepteer je je lichaam

koud afdouchen

Oefening onder de douche

Pak jouw favoriete douchegel en sop jezelf lekker in. Bij ieder lichaamsdeel dat je wast, bijvoorbeeld je arm, bedank je dit lichaamsdeel. Het zorgt ervoor dat je jouw lichaam echt leert waarderen!

Oefening voor de spiegel

Ga in je ondergoed of naakt voor een spiegel staan en kijk jezelf recht in de ogen aan. In het begin kan dit ontzettend confronterend zijn. Vervolgens mag je tegen jezelf zeggen dat je van jezelf en van je lichaam houdt. In het begin voelt dit als liegen en kan je het misschien niet eens zeggen. Des te vaker je dit doet, des te makkelijker het wordt en des te makkelijker het is om van je lichaam te houden. Je kunt het! Blijf oefenen tot je dansend voor de spiegel staat.

Lees ook:
Overtollige kilo’s? 5 trucjes om er van af te komen