fbpx

Wat doet de volle maan met ons?

volle maan

Over de invloed van de maan – en dan al helemaal een volle maan – doen de wildste verhalen de ronde. Heeft de maan echt invloed op ons leven, ons functioneren en ons humeur?

Lees ook:
5 redenen waarom apart slapen geen gek idee is

Volle maan

Heksen die bij volle maan een macabere kringdans uitvoeren en je met spreuken betoveren, mensen die zomaar in weerwolven veranderen, moordenaars die op zoek gaan naar slachtoffers, zoals Jack the Ripper die in 1888 in Londen tal van vrouwen vermoordde bij volle maan, mensen die er gek van worden, meer geboortes, meer zelfmoorden, verhoogde agressie, minder verkeersongelukken, slapeloze nachten: de volle maan krijgt van van alles en nog wat de schuld. Maar klopt het ook?

De onzin van onderzoeken

De heksen en de weerwolven kunnen we meteen naar Fabeltjesland verwijzen, en wat Jack de Ripper bezielde zullen we wel nooit te weten komen, daar wordt al meer dan een eeuw tevergeefs naar gegist. Naar alle andere gebeurtenissen die met de volle maan in verband gebracht worden, wordt al sinds de oudheid onderzoek gedaan. En de meeste kunnen we gewoon afdoen als: onzin! Zeker, er duiken met regelmaat onderzoeken op waarin wordt ‘aangetoond’ dat de maan invloed heeft op het aantal geboortes. Dat zouden er bij volle maan meer zijn, maar de statistieken spreken dat tegen. Waarschijnlijk lijkt het zo, omdat de maan niet in één klap vol is, maar langzaam voller en langzaam minder vol wordt. Dan ga je al gauw een hele week vollemaanbaby’s meetellen.

Geen harde bewijzen

Geldt net zo hard voor al die wetenschappelijke studies naar zelfmoord, verkeersongelukken, agressiviteit, psychische aandoeningen of slapeloosheid. Om er maar een paar te noemen. Er is altijd wel een mogelijk verband met die volle maan ‘aan te tonen’. Waarna dat door een volgend onderzoek weer glashard wordt tegengesproken. Statistieken zouden verkeerd geïnterpreteerd zijn, de onderzoeksmethoden waren niet helemaal zuiver op de graat, het aantal proefpersonen was te klein. Meer zelfmoorden? Geen enkel hard bewijs voor. Minder verkeersongelukken? Logisch, bij volle maan heb je beter zicht.

De gordijnen dicht

Zelfs een groot vergelijkend onderzoek met metadata van het Nijmeegse Radboud UMC en het Max Planck Institute of Psychiatry in München, waarbij 37 studies naast elkaar werden gelegd om te kijken of de volle maan inderdaad invloed heeft op je (gebrek aan) slaap, toonde niks anders aan dan dat je beter de gordijnen dicht kunt doen omdat de volle maan nou eenmaal veel licht geeft, wat hetzelfde effect op je slaap heeft als je nachtlampje aanlaten of te lang op je tablet staren: namelijk slecht inslapen.

De invloed van de maan

Heeft de maan dan helemaal nergens invloed op? Jawel, op eb en vloed bijvoorbeeld. Ook al staat ie ruim 384.000 kilometer van de aarde af, de aantrekkingskracht is groot genoeg om hele oceanen met de maanstand te laten meebewegen. Dat komt omdat die maanaantrekkingskracht aan de ene kant van de aarde groter is dan aan de andere. En omdat die wateroppervlakken zo enorm groot zijn, deinen ze ook overdag nog door en heb je dus niet alleen ’s nachts bij volle maan eb en vloed.

Maansverduistering

Je humeur dan. Heeft de maan daar invloed op? Als je in een romantische bui bent, tuurlijk. Met Sinterklaas krijg je vast wel kriebels als ie door de bomen schijnt. Heb je ET gezien, dan pink je heus nog steeds een traantje weg bij de gedachte aan die bakfiets die voor de maan langs fietst. En je raakt heus een tikkie onder de indruk als je een maansverduistering meemaakt.

Lees ook:
Zo word je natuurlijk oud: dit is het geheim